Screenshot 3 93
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 31, 2021 @ 6:30
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Ako ste i vi jedni od mnogih koji dan započinju hvatanjem mobitela i provjeravanjem što se sve dogodilo u svijetu dok ste spavali, moguće je da, sasvim nesvjesno, sami sebi, svojoj sreći i zdravlju činite loše.

NER FIT

Naime, istraživanje u kojem su sudjelovali naučnici s Harvarda Shawn Achor, psihologinja Michelle Gielan i osnivačica HuffPo-a Arianna Huffington, pokazuje kako samo tri minute konzumiranja negativnog sadržaja može uzrokovati osam sati razdražljivosti i lošeg raspoloženja. Naučnici i stručnjaci testirali su učinak kratkog izlaganja vijestima na grupi od 110 ispitanika. Polovica ovih volontera konzumirala je uobičajene vijesti iz svijeta, uključujući politiku, prirodne katastrofe i crnu hroniku u periodu od tri minute. Druga polovica bila je izložena vedrijim temama i priči o djeci koja se bore za pobjedu na školskom takmičenju.

I iako niko nije bio šokiran kad je vidio da je druga skupina bila vedrija nakon svog iskustva od prve, istraživači su se iznenadili u kojoj mjeri su samo tri minute izloženosti negativnim vijestima mogle uticati na čitav ostatak dana osobe. Kada su ispitivali sudionike o njihovom raspoloženju punih šest sati kasnije, učinci su bili mnogo značajniji i dramatičniji nego što su očekivali.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ne želimo reći da se ne trebate informirati o novostima, već da to možda ne biste trebali raditi čim otvorite oči. Informacije o rekordnom broju zaraženih, situaciji u Afganistanu i ostalim negativnim stvarima koje se događaju oko nas i u svijetu mogu samo izazvati loše raspoloženje. Ako već želite ujutro nešto čitati, bolja je ideja da to bude nekoliko stranica knjige u kojoj uživate ili pisanje u dnevnik. U svakom slučaju, bitno je da jutro ispunite sa što više pozitivnih vijesti i podražaja.

LIDER