Zašto je zdravo imati seks barem jednom sedmično

20210518212944 662158

Seks nije samo zabava. Nauka kaže da pruža i nevjerojatne zdravstvene prednosti. Seks može smanjiti stres, poboljšati san, smanjiti krvni pritisak i ojačati imunitet.

Nova istraživanja sugerišu da dobrim vijestima nije kraj- otkriveno je da seks najmanje jednom sedmično produžuje život.

Sedam dana su istraživači na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku pratili seksualni život preko stotinu majki koje su imale partnere. Učesnice su davale dnevne izvještaje o svom zadovoljstvu s vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena i analizirali stanice tražeći pokazatelje starenja.

Kad su naučnici usporedili izvješća žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan uzorak. Majke koje su barem jednom tokom tjedna imale seksualne odnose s partnerima su imale znatno duže telomere – zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek stanice – od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Tokom vremena, telomeri se razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

Ali njihovi rezultati sugerišu da redovan seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice duže žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, piše Reader’s Digest.

Čini se da duži telomeri sprečavaju te bolesti. Budući da je istraživanje napravljeno na malom uzorku ispitanika, rezultati trebaju biti potvrđeni daljnjim istraživanjima. No nema ništa loše u primjeni tih nalaza na vaš odnos.

Seks utiče i na sreću u vezi

Usporavanje starenja može biti velika prednost seksa, kao i uspostavljanje veće intimnosti s partnerom.

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, istraživanje objavljeno u magazinu Arhiv seksualnog ponašanja 2017. godine je pokazalo da ne postoji idealni broj seksualnih odnosa na sedmičnoj bazi. Istraživanje, na temelju podataka od 1989. do 2014. godine, je pokazalo da prosječna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje – otprilike jednom sedmično.

Iako se taj broj malo smanjio od devedesetih godina, još jedno istraživanje objavljeno u magazinu Social Psychological and Personality Science potvrđuje da je jednom sedmično zaista čaroban broj seksualnih odnosa koje je parovima potreban za opštu sreću u vezi.

Istraživanje je provedeno na više od 30.000 Amerikanaca, a trajalo je 40 godina te je otkrila da parovi koji su seksali više od jednom sedmično nisu bili sretniji od onih koji su se seksali samo jednom sedmično.

“Naši rezultati sugerišu da je važno održavati intimnu vezu s partnerom. Ali ne morate se seksati svaki dan da bi održali tu povezanost”, napomenula je Ami Muise, voditelj istraživanja.

Seks jednom sedmično je premijerni broj za usporavanje starenja i jačanje ukupne sreće.