Zašto je zenički glumac Nusmir Muharemović preko noći oslijepio

Zenički glumac Nusmir Muharemović (36) jedan je od najperspektivnijih mladih glumaca, kako zeničkog pozorišta, tako i bosanskohercegovačkog u cjelini. U razgovoru za „Dnevni avaz” kaže da su svake uloge zanimljiv, težak i inspirativan zadatak. 

Stara koliba

– Bogatstvo jednog glumca je da ima priliku i može igrati širok repertoar u dramama, tragedijama i komedijama. Želja svakog od nas je da uspije i nasmijati, ali i rasplakati ljude – kaže Muharemović i dodaje da je teško izdvojiti samo par uloga jer su sve one svaka na svoj način srcu drage.

Dobitnik je brojnih nagrada poput onih za najboljeg glumca za likove Gabre iz predstave„Ravne ploče“, Mirsada iz predstave „Sinovi umiru prvi” te Kikija iz „Državnog lopova”. 

– Gabra je slijep od ranog djetinjstva, osim toga je i hendikepiran jer je svih dvadesetak godina života proveo u staroj kolibi u podnožju planine Vran s majkom koja mu je govorila da je svijet ravna ploča. Jedina želja mu je bila da izađe iz kolibe i potrči – kaže Muharemović.

Dodaje da je rediteljica Lajla Kaikčija napravila odličnu režiju. Posebno ističe saradnju sa poznatom glumicom Gordanom Boban.

Kretanje na sceni

– Imao sam tako dobro napisan tekst koji je pružao mogućnost istraživanja. Na probe sam dolazio sat-dva prije ostalih i s povezom na očima vježbao. Htio sam da moje tijelo ne bude u grču u toku kretanja na sceni. Problem bi nastao kad bi u toku igranja predstave nešto od namještaja bilo pomjereno. U svom stanu sam svakodnevne aktivnosti obavljao kao slijep čovjek, pripremao sam sebi doručak ne koristeći čulo vida – kaže Muharemović.

Sav trud je rezultirao s tri nagrade za najboljeg glumca na tri različita festivala.  

– Trenutno u glavi imam više od 15 sati teksta, a imam problem da upamtim PIN za karticu. Tijelo pamti, a to je vrsta emotivnog pamćenja u određenim situacijama. Naravno, prije svake predstave svi mi ponavljamo tekst – kaže Muharemović na kraju.

Filmske uloge

Muharemović je do sada imao i nekoliko filmskih uloga. U kratkometražnom filmu Srđana Rodića „Nisi sama”, te u dugometražnim filmovima „U zemlji krvi i meda” čiju režiju potpisuje holivudska glumica Anđelina Džoli (Angelina Jolie) i „Ništa, samo vjetar” Timura Makarevića. Učestvovao je i na snimanju novog filma Jasmile Žbanić čija premijera se planira za 2020. godinu.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE