Zašto je zimi bolje vježbati napolju?

Niske temperature, kiša i snijeg podstiču nas da se umotamo u ćebe i ne izlazimo iz toplog doma bez preke potrebe, ali zima je idealna za vežbanje – i to napolju. Osim dobre volje, potrebno je da ponesete flašicu vode i obučete se slojevito. Bilo da trčite, skijate ili samo brzo hodate, prednosti rekreiranja van teretane su višestruke: 

Sagorećete više kalorija: tijelo zimi mora da troši više energije da bi se zagrejalo, pa će vam trčanje napolju dobro doći da potrošite višak. Ne zaboravite da pijete vodu jer, iako se manje znojite, važno je da tijelo ostane hidrirano. 

Ojačaćete srce: hladnoća sužava periferne krvne sudove i srce tada radi pod većim opterećenjem, što je problem za one koji već imaju neko oboljenje. Ali, ako ste zdravi, vejžbajte napolju i srce će biti još snažnije. 

Dobićete dozu vitamina D: Iako je hladno, sunčevi zraci snabdeće vas vitaminom neophodnim za zdravu kosu, kožu i nokte. Stavite kremu sa zaštitnim faktorom i prepustite se čarima sunca. 

Bićete srećniji: Poznato je da su ljudi koji redovno vježbaju zadovoljniji od neaktivnih, a treniranje na prohladnom, svježem vazduhu će vam ubrizgati dodatnu injekciju optimizma. Pošto tijelo jače radi kako bi održalo toplotu, luči se endorfin, hormon zaslužan za sreću, što će vam obezbijediti dovoljnu količinu energije za čitav dan.