1639465516 shutterstock 704295619 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 15, 2021 @ 10:10
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

+Ako pijete najmanje jednu šoljicu kafe ili čaja svaki dan, možda biste trebali pripaziti uz kakvu hranu ih konzumirate.

Prema riječima nutriconista Simona Hilla, kombinacija kafe ili čaja s hranom koja sadrži željezo se ustvari može poigrati s apsorpcijom ovog jako važnog nutrijenta. Hill je ovu važnu stvar istaknuo prilikom gostovanja u emisiji o zdravlju, i ostavio sve u šoku jer o tome nitko nije razmišljao.

Unos željeza ponekad može biti kompliciran. Postoji ono koje dolazi iz životninjskog izvora, a i ono koje unosimo iz biljne prehrane, a upravo se za ovo zadnje smatra da se manje apsorbira u organizmu.

Ako ste vegetarijanac i unosite samo željezo iz biljnih izvora, poput graška, morate razmišljati o kombinacijama kojima ćete povećati unos željeza. Hill dodaje i kako je jednako važno obratiti pažnju na unos namrinica koje se mogu pograti s apsorpcijom željeza u organizmu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

I dok je puno kombinacija hrane koje mogu samo pospješiti apsorpciju željeza (vitamin C, naprimjer), Hill kaže kako ima i onih koje čine suprotno. “Često primjećujem da su neki od neprijatelja upravo kafa i čaj, a kada se kombiniraju s namirnicama koje sadrže željezo. Tanini i polifenoli u tim napicima mogu smetati apsorpciji željeza iako su inače vrlo kvalitetne supstance”.

To ne znači da morate prestati piti kafu u čaj, ali biste trebali pripaziti ako jedete namirnice bogate željezom da izbjegavate čaj i kafu prilikom takvog obroka.

Manjak željeza je jedan od najčešćih problema kada je u pitanju manjak minerala, a posebno kod žena, pa Hill smatra da je vrlo važno što više znati o pravilnom unosu. Ako ste anemični, prije svega morate razgovarati sa svojim liječnikom o tome što koristiti.

Rizični čimbenici za razvoj anemije

Kao i za većinu bolesti, tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični čimbenici, a za Ordinacija.hr navela ih je prof. dr. sc. Antica Duletić-Načinović, dr. med., specijalistica hematologije. Osobe s kroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom. Normalna trudnoća dovodi do značajnih promjena u gotovo svakom organskom sustavu s ciljem prilagodbe trudnice potrebama djeteta. Tijekom trudnoće razvija se fiziološka anemija, koja je posljedica nerazmjerno većeg porasta volumena plazme u odnosu na porast mase eritrocita i koncentracije hemoglobina. Trudnice kod kojih se potvrdi koncentracija hemoglobina niža od 110 g/L zahtijeva dijagnostičku obradu. Nadalje, postoji predrasuda da su vegetarijanci i vegani češće anemični. Oni su svakako u većoj opasnosti da razviju manjak željeza zbog specifične prehrane, međutim najčešće su dobro educirani, uglavnom uzimaju suplemente ili paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12 iz drugih izvora ako ne žele jesti meso. Nadalje, potvrđeno je da alkoholizam povećava manjak folata.

Mnoge su anemije nasljedne, a neki lijekovi izazivaju hemolizu. Valja naglasiti da sve kronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza. Nalaz koncentracije željeza u serumu nizak je u obje vrste anemije, no kod anemije zbog kronične bolesti željezo u serumu je nisko zbog poremećaja u metabolizmu željeza. U tijelu tada postoji dovoljna količina željeza, ali se ono ne može adekvatno iskoristiti. Terapija željezom u tim slučajevima može biti i štetna, potrebno je liječiti osnovnu bolest, što će dovesti do poboljšanja vrijednosti hemoglobina, prenosi Ordinacija.hr.

LIDER