Portal 072info

Zašto kantoni nemaju dovoljno epidemiologa?

ublazene mjere fbih koronavirus tuzla07 696x373 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodatni problem u Tuzlanskom kantonu predstavlja i angažiranost već postojećih epidemiologa u drugim službama u domovima zdravlja

Tuzlanskom kantonu nedostaje epidemiologa. Pokazala je to i pandemija koronavirusa, ne samo na ovom području nego i u svim ostalim kantonima na području Federacije Bosne i Hercegovine. Zdravstvene ustanove i zavodi se na različite načine bore da prevaziđu ovaj problem. No, kočnica nije niti struka niti nezainteresovanost vladajućih struktura prilikom zapošljavanja ovog kadra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je epidemiološka situacija, kada je u pitanju koronavirus, na području Tuzlanskog kantona trenutno stabilna s naznakama poboljšanja, u kantonu koji je prije nekoliko mjeseci bio žarište infekcije i dalje se susreću s nedostatkom stručnog medicinskog kadra. No, ovo nije samo problem u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji. Ako govorimo o epidemiolozima, koji većinu tereta pandemije i dalje nose na svojim leđima, razlog je neatraktivnost ovog zanimanja.

– Tuzlanski kanton nema dovoljan broj epidemiologa, ali ga nema niti jedan drugi kanton u Federaciji niti državi Bosni i Hercegovini, što je ova situacija vezana za COVID dokazala i ukazala na značaj postajanja i angažovanja specijalista iz ove oblasti javnog zdravstva – ističe prof. dr. Maida Mulić, članica kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mladi ljekari se i dalje teže odlučuju za specijaliziranje javno-zdravstvenih disciplina, među kojima je i epidemiologija. Imajući u vidu da nam najesen dolazi i sezona prehlade i gripe, ali i ostalih respiratornih infekcija, situacija u oblasti nedostatka kadra bi se mogla i dodatno zakomplicirati.

– Postojeći kadar epidemiologa u svakom slučaju neće moći kvalitetno odgovoriti potrebama građana, s obzirom na to da će, ipak, koronavirus trajati – naglašava prof. dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodatni problem u Tuzlanskom kantonu predstavlja i angažiranost već postojećih epidemiologa u drugim službama u domovima zdravlja.

– U četiri općine nemamo epidemiologa i to se zasad pokriva nekim ugovornim načinom s domovima zdravlja koji imaju epidemiologe. Međutim, imamo slučajeva da nam epidemilozi rade dobar dio radnog vremena i kao ljekari porodične medicine – navodi dr. Topalović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tuzlanski kanton se zasad nosi s ovim problemom. Pomoć je pružila i Svjetska zdravstvena organizacija angažiranjem dodatnog medicinskog kadra na dva mjeseca.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Na svadbi bilo 700 gostiju, razmjere zaraze još nisu poznate

072info.com

Slovenija s drugim najvećim brojem dnevnih zaraza od početka epidemije

072info.com

Nedim Sladić otkrio kada možemo očekivati prve pahulje u BiH

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)