Portal 072info

Zašto kažemo da GASIMO MRAK?

PROMO – IZBORI 2016 – Prije i tokom predizborne kampanje nedoumice je izazivao naš slogan da smo ovdje „da ugasimo mrak“. Simbolično značenje je čak i onim rijetkim koji nisu shvatili njegovu simboliku lako objasniti, da se nisu upetljali „čuvari mraka“, koji su nam ovih dana pokušavali objasniti da ono što vidimo svojim očima nije istina.

Zašto smo u mraku?

Zato što Zenica kvari prosjek i procente broja zaposlenih, jer ima u prosjeku više nezaposlenih nego Kanton, Federacija, država.

Zato što smo grad sa najvećim odlivom stanovništva, gotovo je za četvrtinu umanjen broj prijavljenih 2013. u odnosu na podatke iz popisa 1991. godine.

I pored toga, 23.000 uglavnom mladih je na birou za zapošljavanje.

Zato što je posljednja strana investicija u ovaj grad došla 2008.godine, zato što i pored najbolje volje sigurni smo da se ne možete sjetiti kada je otvoren posljednji proizvodni pogon i zaposleni Zeničani, a da to nije uslužna djelatnost, trgovina, ugostiteljski objekat, kladionica…

Zato što je Zeničanima uglavnom poznato, a onima kojima nije reći ćemo otvoreno:

Nekoliko velikih poslovnih investicija i hiljada radnih mjesta otjerano je iz grada, jer nisu htjeli biti dio tala, jedna od tih fabrika je danas u Ilijašu, druga u Žepču, treća u Zavidovićima, četvrta u Kaknju…

Znate li postoje desetine spremnih ulagača, koji traže samo garanciju da će normalnom procedurom dobiti dozvole i neće biti namjernih opstrukcija u dobijanju administrativnih dozvola, saglasnosti, rješenja…

Znate li da gradska administracija izdaje po smiješnim tarifama prostore u centru grada, ubijajući time konkurenciju i poslovni duh, pa su stotine prostora u centru prazni?

Znate li da samo na osnovu naknada upravnih i nadzornih odbora u deset preduzeća, iz budžeta Grada odlazi više od 130 hiljada KM, te bi ujedinjavanjem komunalnih preduzeća u holding i ukidanjem naknada Grad dobio svoja sredstva nazad, a građani priliku da na jednom mjestu plaćaju račune, i to bez naknada?

Znate li koliko godina Zenica nije imala doček Nove godine na otvorenom, ali i dekoraciju i ambijent dostojan centra regije?

Znate li da je Zenica još prije pola vijeka bila poznata po koncertima i svirkama na otvorenom, a da godinama nije bilo nijedne?

Znate li da se danas za održavanje travnjaka Bilinog polja plaća desetinama puta više nego ranije, a da i pored toga većina sistema ugrađenih tokom skupocjenih rekonstrukcija uopće nije u funkciji?

Znate li da se zenička komunalna preduzeća međusobno tužakaju i utužuju, da jedna na uštrb drugih posluju pozitivno, gurajući s litice druge?

Znate li da pored Zenice imamo neiskorišteni biser zvani Smetovi kojeg vlasti ne diraju JER NE ZNAJU kako napraviti nešto od njih?

Znate li da je sasvim normalno da vlastima odgovara mrak neznanja, pa i pored pola miliona KM godišnje iz budžeta za lokalnu RTV, najčitaniji mediji su internet portali i medijske kuće van Zenice?

Znate li da godinama stoji neiskorišteno odmaralište Duče u Hrvatskoj koje može biti odmaralište u kojem će većina od 90 posto djece Zeničana, koja su neplivači, napraviti svoje prve poteze u vodi?

Znate li da postoje naselja na par kilometara od Gradske uprave, bez kanalizacije i rasvjete, u 2016. godini?

Znate li da zenički poljoprivrednici nemaju povlašten status u odnosu na druge ni na jednom zeničkom prodajnom mjestu?

Znate li da je stranka koja je trenutno na vlasti osvojila manje od 15 posto glasova na posljednjim lokalnim izborima, što znači da manjina vlada gradom, jer je većina ostala kod kuća i nije glasala?

Znate li da Zenica ima gotovo 10.000 ljudi na spisku glasača VIŠE nego što Popis pokazuje da ima punoljetnih osoba. Bili oni odseljeni ili mrtvi, očigledno iako ne postoje, oni mogu glasati, pa je svaki glas zato bitan?

Znate li… da bi ovako mogl sve dok…ne svane, dok neko ne ugasi mrak? Jeste li spremni da

Ugasimo mrak zajedno?

Vaša Snaga Centra

Mjesto za Vašu reklamu!
Mjesto za Vašu reklamu!
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box