Portal 072info

Zašto komarci neke grizu, a neke ne

56 9
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koliko god se trudili da izbjegnemo komarce i koliko god da koristimo razne preparate za zaštitu, neke ljude oni doslovno pikiraju. Zašto je to tako, objasnio je Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

Prema njemu, komarce privlači ljudski zadah, a oni prate ljude po mirisu. Ženke zato uključuju sva svoja čula kako bi odlučile hoće li nekoga da ujedu ili ne. Ugljen-dioksid koji izdišemo zajedno sa raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu da osjete i kada su 30 metara udaljeni od čovjeka. Knols tvrdi da svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Privlači ih i miris kože - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baPrivlači ih i miris kože

Drugi bitan parametar na osnovu koga komarci procjenjuju žele li nečiju krv, kako objašnjava biolog Knols, jeste miris kože. Žuti i tigrasti komarac reagiraju na mliječnu kiselinu, običan komarac voli masne kiseline. Mješavina hemikalija i mirisa zavisi od naših higijenskih i prehrambenih navika. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju “slatku krv”. Neki vjeruju i da uzimanje vitamina B i bijelog luka ljude čini manje privlačnima komarcima. Međutim, Knols kaže da ne postoji dovoljno dokaza za to.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6