Portal 072info

Zašto komunistima nisu smetala zvona crkvi i ezani, a sada postaju svjetski i domaći problem?

Piše: Petar Jasak

Zvona i ezani su bili dio naše svakodnevice i orijentiri za početak novog dana. Ne samo za vjernike, nego i za ateiste. Tko ih je htio čuti, čuo je. Tko nije, nije ih ni primjećivao. Živjeli smo tradiciju sva tri naroda koju su svi respektirali i koristili kada im je trebalo za krenuti u novi radni dan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zadnjih godina postaje sve jasnije da netko svjesno i ciljano želi uništiti tradiciju koja nas veže i štiti od destruktivnog i radikalnog individualizma. Uništenjem ove zadnje oaze koja nas okuplja, cilj je obezglaviti kakvu-takvu prijeko potrebnu solidarnost među ljudima. Ne komunističku ili neoliberalnu, već običnu seosku gdje ona još živi.

Pojavljuju se ideje za stišavanjem zvona i ezana, a na zapadu žele ići dalje i smjelije. Traži se ukidanje svih religioznih simbola uključujući i one koji to nisu, ali koji su u datom momentu vezali narode. Dok jedni uništavanje zahtijevaju otvoreno, drugi to rade prikriveno i perfidno, pozivajući se na progresizam.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Primjer je nedavno izgorjela katedrala Notre-Dame de Paris. Danas nitko sa sigurnošću ne zna što se dogodilo i kako se katedrala zapalila, ali za sumnju doista ima prostora. Vlast i mediji su u nekoliko sati znali sve. Kako je počeo požar, gdje je počeo i kada. Svi su to prihvatili i pažnju usmjerili na štetu i obnovu katedrale koja je najbolji i među najstarijim simbolima francuske tradicije.

Da sve nije kristalno jasno, govori zahtjev predsjedničkog kandidata Nicolas Dupont-Aignan koji traži temeljitu istragu, jer ispada da nije sve tako jasno kako se predstavilo na početku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Požar na katedrali nije nastao na mjestu kojeg su opisivali. Aktualni radovi vjerojatno nisu uzrok požara. Mediji prenose da su istražni organi našli opuške na licu mjesta i da provjeravaju DNK-a, što se sukobi sa zdravim razumom.

Naći neizgorjele opuške na mjestu gdje je požar počeo, ravno je pronalasku putovnice ispod Blizanaca u New Yorku. Naravno, Nicolas Dupont-Aignan je proglašen teoretičarem zavjere samo zato što traži temeljitu istragu i osnivanje parlamentarne komisije, koja treba istražiti sve činjenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za kraj smo ostavili najbolje. Mediji tvrde da je prikupljeno gotovo milijardu eura za obnovu katedrale koju treba “pametno” potrošiti. Već se pojavljuju ideje da nova katedrala mora biti modernizirana jer križ s katedrale Notre-Dame de Paris više nije IN niti u skladu sa sekularnom državom. Slične prijedloge dao je i predsjednik Macron. Svi žele da katedrala maltene postane moderno mjesto slično Disneylandu. Sjajno i bezdušno.

Ako je tako, neka moderniziraju piramide u Egiptu, Machu Picchu u Peruu, a zašto ne postaviti nove keramičke pločice po cijelom Kineskom zidu. Sve će izgledati moderno i naravno isplativo jer je to danas IN i MUST (moderno i obvezno).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Logično

Oslobođenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 26
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME