Zašto kriška uvijek pada na namazanu stranu?

Zašto kriška uvijek pada na namazanu stranu?

607_20130904155655_kri

Ovo je važno pitanje koje muči već dugo i naučnike i laike. Sada istraživači kažu da imaju odgovor.

Navodno, kriška hljeba uvijek pada na namazanu stranu zbog visine stola. Naučnici tvrde da nakon što kriška “poleti”, zbog visine stola za kojim sjedi osoba koja jede, ona ima vremena da izvede polu-salto, prije nego što padne na pod.

Pošto je strana koja je namazana uglavnom gore, ona završi na podu.

Kako bi potvrdili ovu teoriju, stručnjak za hranu profesor Kris Smit i njegov tim bacili su 100 kriški hljeba sa stola u prostorijama MET univerziteta u Mančesteru. Sto je bio visok 76,2 cm.

U 81 odsto slučajeva, namazana strana dotakla je pod.

Istraživanje je obavljeno u čast DVD izdanja poslednje sezone serije “Štreberi” (The Big Bang Theory), američke komedije o grupi pomalo čudih fizičara.

“Pitanje da li hljeb zaista uvijek pada na namazanu stranu je ono koje bi sigurno mučilo likove iz serije”, kaže profesor Smit.

“Ako želite da vam kriška pada na nenamazanu stranu, onda treba da imate sto visok barem 243,8 centimetara, kako bi kriška mogla da se zarotira za punih 360 stepeni. Pošto ćete malo vjerovatno nabaviti takav sto, pokušajte da ne ispuštate kriške hljeba”.

Iako je ključni element visina stola, fizika same kriške takođe igra ulogu. Vazdušni džepovi u komadu i sami stvaraju vuču tokom pada, kao i namazana strana.

Fenomen je mučio naučnike gotovo 180 godina. O njemu se diskutovalo još 1835. u New York Monthly Magazine.

federalna.ba/Daily mail

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE