Zašto ljeti nikako ne treba da vozimo sa zimskim gumama

Od danas, 1. aprila, prestaju da važe zakonske obaveze i preporuke koje nalažu upotrebu zimske opreme na vozilima u Srbiji. To, između ostalog znači i da svi koji imaju zimske gume na svojim automobilima sada mogu da ih zamjene pneumaticima adekvatnim sezoni. U suprotnom rizikujete da se pri kočenju zaustavite čak 10 metara kasnije, da vožnja kroz krivine bude nestabilna, i na kraju, da potrošite zimske gume prije vremena, što je krajnje neisplativo.

Iako zakon ne propisuje da je tokom leta obavezno imati ljetnje gume na automobilima, odnosno ne zabranjuje upotrebu zimskih, Nova.rs podsjeća se zašto vožnja na zimskim gumama ljeti nije preporučljiva, kako iz bezbjednosnih tako i finansijskih razloga.

Naime, zbog propisa koji dozvoljava da se tokom ljeta vozi i na zimskim gumama, mnogi vozači se odlučuju da ne ulaze u trošak zamjene, pa tokom vrelih ljetnjih dana nastavljaju da voze na pneumaticima koji su konstruisani za hladno vrijeme i snjeg.

Evo zbog čega to može biti vrlo opasno i zašto se u razvijenijim zemljama debelo naplaćuje kazna ako se izazove udes zbog neadekvantih guma:

Ljetnje gume su napravljene od tvrđe smjese u odnosu na zimske, kako bi mogle da obezbijede optimalne performanse po vrućem asfaltu. Tu mislimo na put kočenja i stabilnost. Osim toga, šara na ljetnjim gumama je drugačija, ima više uzdužnih i širih kanala kako bi lakše odvodila vodu tokom ljetnjih pljuskova sa gazeće površine. Zimske gume imaju šaru sa više poprečnih kanala kako bi trakcija po snjegu bila bolja, a napravljene su od mekše smjese da bi obezbijedile neophodne performanse po hladnom vremenu.

Samim tim, kao takve, zimske gume se mnogo brže troše po toplom asfaltu, ne mogu da drže dobro vozilo u krivinama i sa njima je neuporedivo duži put kočenja. Tačnije, po vrućoj podlozi put kočenja sa zimskim gumama se produžava za skoro 10 metara u odnosu na ljetnje.

Tako, recimo, ako na dalji ljetnji odmor krenete sa zimskim gumama, poprilično ćete potrošiti šaru na njima poslije velike kilometraže, i opet ćete na zimu morati da kupujete nove, ako želite da vozite bezbijedno.

Za one koji žele da znaju više, ili im trebaju dodatni argumeti za zamjenu guma, prenosimo test koji su obavili britanski Tyre Safe u saradnji sa nekoliko specijalizovnih automobilskih magazina, a gdje je u praksi provjereno kako se zimske gume ponašaju tokom ljeta.

Tekst možete pročitati OVDJE.

Prethodni članakOd danas novi režim za prelazak granice u Hrvatsku
Sljedeći članakOd danas nove cijene testiranja na koronavirus u FBiH