Zašto mnogi biraju duži put preko BiH da bi došli do Srbije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Državljani Srbije koji ulaze u Srbiju samo još pri ulasku iz Rumunije i Hrvatske moraju da imaju negativan PCR test ili im se piše desetodnevni karantin koji mogu da prekinu negativnim testom.

Zato mnogi biraju alternativni put, 3-4 sata duži, ali za brojniju porodicu jeftiniji i nekoliko stotina evra. Jedna opcija je preko Mađarske i Horgoša. Drugom je išao reporter RTS-a, preko BiH.

ČITAJ JOŠ:  Stranci više neće moći izaći iz BiH prije nego plate kaznu

Preko prelaza Batrovci/Bajakovo obično ulazi najveći broj državljana Srbije koji žive i rade u zapadnoj Evropi. Ipak, kako na tom prelazu ne mogu u Srbiju bez PCR testa, mnogi skreću u Županji.

Zatim voze nekih 40-ak kilometara do granice sa BiH. Izlazak iz Hrvatske, prvi prelazak preko Save i ulazak u Brčko.

Tu granični policajci ne traže negativan test, ali traže srpsku ličnu kartu ili pasoš. Upozoravaju da tranzitni putnici za Srbiju nemaju pravo da staju u njihovoj zemlji.

ČITAJ JOŠ:  Donirala bubreg suprugu i spasila mu život: Životna borba Adisa Ahmića iz Visokog 

Iz Brčkog se onda vozi prema Bijeljini, i dalje prema prelazima Rača ili Pavlovića most. Put je većinom magistralni.

Prolazi se kroz naseljena mesta i sporije se vozi. Još jednom se prelazi Sava. Izlazi se iz Bosne i Hercegovine i ulazi u Srbiju.

Na Rači je dovoljna srpska lična karta, za test niko ne pita. Dva i po sata po skretanju sa auto-puta, ali sa 93 evra uštede, koliko košta test u Sloveniji, reporter RTS-a je ušao u Srbiju.

ČITAJ JOŠ:  NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa BiH, poricanje genocida je neprihvatljivo

Za povratak će mu biti dovoljna potvrda da je preležao kovid u posljednjih šest meseci, ili dokaz o vakcinaciji.

GODISNJICA
MARKETING