Portal 072info

Zašto muhe toliko vole da nam dosađuju?

Bilo da smo na suncu ili u hladu, muhe nam nikada ne daju mira i stalno slijeću na nas. Francuski sajt Atlantico pitao je stručnjaka zašto se muhe sistematski lijepe za ljude.

“To nije baš tako sistematski. Pojedine muhe će samo obljetati oko nas. One pokušavaju da dođu do mineralnih soli, posebno natrijuma, prisutnih na našoj koži i u našem znoju, pa i u našim suzama. Pojedine muhe privlače urin i izmet, koji, takođe, sadrže mineralne soli”, objasnio je Emanuel Delfos sa Prirodnjačkog muzeja u Parizu.

Drugi motiv im je polaganje jaja: muhe sleću na ljude da bi položile jaja u njihovom ranama.

Na pitanje da li pojedini sastojci u ljudskoj krvi privlače muhe, francuski naučnik odgovara da krv nije odlučujući element.

“Pojedinim muvama se može dopasti neka krv, ali ne postoji ‘idelana krv’ za muhe s obzirom da je svaki čovjek poseban, pa tako i njegova krv. Više je ovde riječ o mirisima i toploti. Mirisi su ključni faktor. Znamo, na primjer, da posebno trudne žene privlače muhe. To je posljedica hormona koji imaju ‘atraktivan’ miris. To je slučaj i sa osobama koje koriste parfeme: pojedini mirisi privlače ove insekte koji se posebno razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama”, napomenuo je Delfos.

Upitan da li nedostatak higijene predstavlja faktor privlačnosti, on je odgovorio da to može da bude slučaj jer prljavština proivodi prodorne mirise.

Kada se više znojimo, ako nam je odeća zaprljana, a mirisi su pojačani tjelesnom toplotom, muhe postaju još agresivnije.

Poznato je, takođe, da muhe posebno privlači i gnjilo voće. To je naročito slučaj sa bananama. Privlače ih i stajsko đubrivo, izmet i leševi u stanju raspadanja, ali suprotno uvreženom mišljenju, ako vam muhe dođu u goste to ne znači da vam je kuća prljava, već jednostavno zato što su vam prozor ili vrata ostali otvoreni.

Ne ponašaju se ovako samo muhe, već i neki drugi insekti, istakao je Delfos. Komarce privlače toplota, boje i mirisi, a leptire boje, različite u zavosnosti od vrste, ali svakako plava.

Podijelite članak