20210908221118 680049
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

U bajkama je jednostavan poljubac dovoljan za vratiti princezu u život, preobraziti čudovište u zgodnog čovjeka i, uopšteno, čini neprestana čuda.

FIXGEHALT

Bajka je laž, ali nagovještava istinu.

Osim manifestacije osjećaja, poljupci izuzetno blagotvorno djeluju na naše tijelo. 

Zbogom boli i depresijo

Ljubeći se na najmanje tri minute, tijelo oslobađamo stresa i depresije. Endorfini (“hormoni sreće”) uništavaju kortizol, otkrili su kanadski psiholozi. Poznati profesor Valter Touman čak je praksu ljubljenja uvrstio u svoj kurs nazvan antistres. Strastveni poljubac je takođe vrlo učinkovit kao lijek protiv bolova migrene ili, recimo, zubobolje. Poljupci su 200 puta jači od morfija.

LIDER

Poljubac za sreću

Prema anketama, muškarci koji poljube supruge prije odlaska na posao imaju veće prihode od onih koji to ne rade. Britanski naučnici otkrili su da će oni koji ne štede na poljupcima biti optimistični, uvijek sigurni u svoje sposobnosti i vjerovatno je da će uspjeti u svom privatnom životu i karijeri. Usput, Britanci se najmanje ljube u prosjeku.

Pucanje od uzbuđenja

Poljupcem i, na primjer, pucanjem iz pištolja, naše tijelo proizvodi iste hormone. Priliv adrenalina povećava mentalnu i fizičku aktivnost. Zato vodite ljubav, a ne rat.