Portal 072info

Zašto nam treba država: Da bi nabavila vakcine ili da bismo imali za šta poginuti?

vakcina korona
12.11.2020., Zagreb - Ilustracija - istrazivanje cjepiva za covid-19. Americka farmaceutska tvrtka Pfizer objaviila je u ponedjeljak da je njihovo cjepivo za koronavirus izuzetno efektivno, tocnije efektivnije od 90%. Pfizer cjepivo razvija u suradnji s njemackom tvrtkom BioNTech. Na temelju najava, dvije tvrtke bi do kraja godine mogle isporuciti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hoćete pravnu državu? Eto vam pravna država.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Da nije bilo „Afere respiratori“, možda bi bilo vakcina. Ovako, kad je postalo jasno da se narod toliko pohasio da se pošten čovjek više ne smije ugraditi ni u ono što je tom istom iskvarenom narodu najpotrebnije da preživi – gdje da nađeš budalu koja će nabaviti vakcine pa zbog toga trpjeti da je prozivaju u novinama, ko u zlatari joj mjere pošto je i koliko kupila i još je, povrh svega, pozovu u tužilaštvo, a možda i pošalju u zatvor? Dok je narod još bio narod, s njim se nekako i moglo. Otkako su postali građani – to grebe, ujeda i rita se. Ko s njim može na kraj izaći – neka mu ga, nek ga vodi kući, piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

PREIMUĆSTVO ZAOSTALOSTI

Vakcina u Bosni je, dakle, kao Đekna: kad će – ne zna se. Ljevičari su zgroženi činjenicom da će vakcinu prvi dobiti građani najbogatijih zemalja, a ne, recimo, građani Sudana i Čada. Doista: ko bi mogao i pomisliti da je bolje imati nego nemati… Desničari su, pak, zgroženi time što im neko nudi vakcinu uz pomoć koje će ih Soros i Gates „čipovati“ i ugroziti im sve one građanske slobode za koje se oni svakodnevno zalažu da budu oduzete drugima. To što građani Čada i Sudana u bliskoj vječnosti neće primiti vakcinu, desničari vide kao „preimućstvo zaostalosti“. Za one koji nastupaju pod sloganom „natrag u Srednji vijek“, postoji samo jedna stvar bolja od povratka u prošlost – da iz Srednjeg vijeka nikada nisi ni izašao.

Tako da ne treba olako kritikovati bosanskohercegovačke vlasti zbog toga što će se vakcina u Zenici pojaviti kad i u Kartumu. Manje vakcina – više mrtvih. Ili: manje vakcina – manje čipovanog naroda. Danas je sve stvar perspektive, pa i zdrav razum. Metež u kojem živimo odavno nije stvar pluralizma mišljenja u kojem su, napokon, postali čujni i glasovi potisnutih, zabranjenih i poniženih. U onome što čujemo više nije moguće razaznati glasove. Sve se stopilo u zujanje koje odjekuje svemirom. Naš svijet zvuči kao roj muva što u vreli ljetnji dan kruži oko sasušene balege.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Neka pitanja, ipak, još uvijek možemo postaviti, makar ne bilo nikoga ko bi nas udostojio odgovora.

ŠTA JE POSAO VLASTI

Recimo: šta je posao vlasti, ako ne da čim prije nabavi vakcinu koja spašava ljudske živote? Jesmo li mi, zaista, toliko glupi da nam, umjesto vakcine, pred očima mašu zastavom a na svako naše pitanje o njihovoj odgovornosti sa razglasa puste himnu?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Potom: šta je država? Zašto nama treba država? Da bi nabavila vakcine ili da bismo imali za šta poginuti? Da bi obezbijedila pravni okvir koji će najmoćnije među njima spriječiti da mogu da nas pljačkaju i ubijaju kako im se ćefne, ili da bi obezbijedila pravni okvir koji će im omogućiti da mogu da nas, kako im se ćefne, pljačkaju i ubijaju (vidi: čitava povijest „tranzicije“; vidi: slučajevi David Dragičević i Dženan Memić )?

U situaciji kakva je naša, današnja, situaciji globalne pandemije zbog koje ljudi siromaše i umiru, ne postoji važnija stvar koju država treba da uradi od poteza koji vode što bržem okončanju procesa čije ćemo posljedice osjećati (barem) godinama. U ovoj situaciji, država = vakcina. Nema vakcine – nema države. U ovoj situaciji, brzina nabavke vakcine je ultimativna mjera patriotizma. Nema vakcine – nema patriotizma.

Ako bude onako kako kod nas vazda biva, dakle: nema vakcine – nema odgovornosti za to, niko nam nije kriv. Nama, građanima Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jer sve rečeno znači tek jedno: da nema „nama“, da nema „nas“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Andrej Nikolaidis / Žurnal.info


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

U Bosni Hercegovini dosad je 116.668 potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona

Portal 072info

U ZDK korištenje multipleks testova, spremni i za vakcinaciju protiv Covida

Portal 072info

Stručnjaci upozoravaju: U BiH je situacija bolja, ali ublažavanje mjera bi bilo katastrofalno

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME