Portal 072info

Zašto nas očekuje natprosječno toplo ljeto?

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti i tropskim područjima u maju i junu ćemo zbog toplih mora imati natprosječno toplo ljeto, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Ove godine su mjeseci do početka maja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vrijeme i klimu.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije okeana takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu.

– Temperature vazduha i površine mora su se povećale uslijed klimatskih promijena a to ima veliki uticaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padavina – rekao je u izjavi glavni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

WMO idućih mjeseci očekuje iznadprosječne padavine na prostoru Indijskog okeana, nad Australijom i zapadnim dijelom indonezijskog ostrvlja.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, te na Karibima i Indijskom potkontinentu.

Nezavinse novine

Podijelite članak
  • 17
    Shares

Počitajte još

PROTIVGRADNA PREVENTIVA Od 15. aprila ispaljeno 312 raketa

072info

DANAS STIŽU OPASNE VREMENSKE PRILIKE: Opasni uslovi za vožnju, jače grmljavinsko nevrijeme…

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info