Zašto nije dobro prati zube odmah nakon jela?

Zašto nije dobro prati zube odmah nakon jela?

Oralna higijena je važna i nitko ju ne bi smio zanemariti, kako zbog lijepih i zdravih zuba tako i radi prevencije bolesti do kojih može doći ako se ne vodi dovoljno računa o higijeni. Još smo kao djeca naučili kako je važno redovito prati zube te na koji način da ne bi zaradili karijes i tako proveli više vremena kod stomatologa.

Zdrave navike koje ste stekli kao dijete treba i dalje primjenjivati da bi imali bolju kvalitetu življenja i što manje bolesti. Svima je poznato da zube treba prati dva do tri puta jer dok su neki uvjereni kako to treba raditi tri puta na dan, postoje i oni koji misle da to treba činiti nakon svakog obroka, a sve u svrhu zaštite zuba od kvarenja.

Točno je da o usnoj higijeni treba voditi računa više puta u danu, ali pogrešno je misliti kako pranje treba izvršiti odmah nakon jela. Mnogi su uvjerenja da zube treba čistiti odmah nakon jela jer je to jedina garancija da neće dobiti karijes. Stomatolozi smatraju da je to pogrešan način razmišljanja jer se tako može uništiti caklina.

Kiselina iz hrane koju ste upravo pojeli u kombinaciji s četkicom ne ide na ruku ljepoti i zdravlju vaših zuba. Ako ne možete izdržati uvijek možete posegnuti za vodicom za usta ili popiti čašu vode. Izbjegavajte gazirana pića, kavu i zaslađene sokove.

Pola sata nakon što ste pojeli možete posegnuti za četkicom i očistiti zube jer tada više ne postoji opasnost za zubnu caklinu, budući da slina koja se već nalazi u vašim ustima pomaže neutralizirati kiselinu iz hrane. Stomatolozi predlažu pranje prije jela, a ako ste zaboravili ili niste imali vremena onda pričekajte između 30 i 40 minuta. Treba voditi računa o osmijehu jer ne postoji ljepše nego kada se možete iskreno nasmijati, a to ćete teško učiniti ako nemate zdrave i lijepe zube.

Pravilna higijena podrazumijeva redovno mijenjanje četkica i to najviše svaka tri mjeseca. Osim četkice svatko od nas bi trebao imati i konac s kojim možete doći do teško dostupnih mjesta.Vodica za usta, četkica i konac… Uz pravilno četkanje i redovne kontrole kod stomatologa, ne bi trebalo biti problema sa zdravljem desnih.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica