Zašto nije uplaćen novac za vakcine: Novalić, izgleda, opet ima problema sa zakonskim procedurama…

Zašto nije uplaćen novac za vakcine: Novalić, izgleda, opet ima problema sa zakonskim procedurama…

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je jutros za portal Klix.ba da će Vlada u ponedjeljak uplatiti sredstava za nabavku vakcina protiv koronavirusa, opušteno tvrdeći da je problem riješen te da „novac nikada nije problem“.

Problem je riješen i ovdje je bilo riječi o procedurama za koje nismo imali vremena za provođenje. Novac će u ponedjeljak biti uplaćen i on nam nikada nije ni bio problem. Riječ je o iznosu između 10 i 11 miliona KM. Također, da je u pitanju i veći iznos, mi bismo ga riješili, samo što sve moramo podvesti pod zakonske procedure, što nam je sada i bio problem, rekao je Novalić.

I upravu je federalni premijer da u posljednje vrijeme sve češće ima problema sa „zakonskim procedurama“, a u ovom slučaju ima i problema sa činjenicama. Jer, ministarstvo zdravstva FBiH je prije dva dana precizno obavijestilo javnost da je Vlada FBiH zaključila da ne može uplatiti potrebna sredstva do usvajanja budžeta 2021. godine.

Gdje je i kako Novalić za dva dana našao novac, za koji se prije dva dana tvrdilo da ne postoji, veliko je pitanje, kao što je i pitanje da li se u svemu poštuju pomenute „zakonske procedure“.

Podsjećamo premijera Novalića da je 16. decembra Federalno ministarstvo zdravstva saopćilo:

„Dana 14.12.2020. godine smo dobili odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem predlažu da sačinimo Informaciju prema Vladi Federacije BiH, što je ovo ministarstvo i učinilo tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva, te je o istoj Vlada FBiH raspravljala 15.12.2020. godine. Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2021.“

Dakle, kako je to problem riješen Novalić nije do kraja objasni i kako će sada pronaći 11,5 miliona maraka do ponedjeljka je nešto što javnost ne zna i što bi premijer morao objasniti. A, ako Vlada FBiH ima novac i ako on „nikada nije bio problem“ kako tvrdi Novalić zašto ga onda nije na vrijeme uplatila!? Treba li ovdje podsjećati da „Srebrena malina“ nije pretjerano čekala avans za nabavku 100 neispravnih respiratora!?

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE