Zašto nikad ne treba kupovati u trgovinama sa 70 posto popusta

Snizenje_plus_dodatni_popust_srbija_office_shoes

Novinar Mark Ellwood napisao je knjigu Groznica popustâ: Kako kupovati u sniženom svijetu. Proučavao je ovisnike o sniženjima u trgovinama, prateći njihove navike, ali je provjeravao koliko su snižene stvari zbilja jeftine i kako se te trgovine odnose prema kupcima. Došao je do zanimljivih saznanja.

Primjerice, doznao je da pojedine trgovine prava sniženja čuvaju za svoje VIP kupce, dok ih od običnih kupaca skrivaju. Ipak, jedno od važnijih upozorenja knjige jest da je u današnje vrijeme gotovo sve u trgovinama “na sniženju”, ali da vas to kao kupca itekako može prevariti ako niste pametne.

“Ako vidite natpis na kojem piše ‘-70%’ precrtajte tu trgovinu sa svoje liste za šoping. Takvi popusti otkrivaju da je preduzeće loše vođeno i da je trgovina vrlo vjerovatno previše naplaćivala artikl od početka”, navodi on. Za njega je to znak upozorenja da tom trgovcu ne treba vjerovati za razliku od onih koji nude normalne popuste koji se kreću između 30 i 50 posto.

Primijetio je i da se stav američkih potrošača izmijenio zadnjih godina. Prije deset godina kupci su, naime, smatrali popuste od 70 posto apsurdnim, a danas ih očekuju!

Kad su ljudi počeli vjerovati u to!?

Potkrepljuje to istraživanjem kojim se bavi u svojoj knjizi, a koje kaže kako je samo jedna trećina ispitanika smatralo kredibilnim tih famoznih “-70 %” 2006. godine, dok danas u tu vrstu sniženja vjeruje dvije trećine kupaca i apsolutno se odlučuju za takve trgovine.

Broj Amerikanaca koji kupuju odjeću samo na rasprodajama je sa 15 posto 2007. godine skočio na današnjih 23 posto. “Broj sniženja danas je zapanjujuć, ali ove ponude nisu uvijek u najboljem interesu kupaca”, zaključuje.

Danas.net.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE