Portal 072info

Zašto nikada ne smijete koristiti otvorene Wi-Fi mreže

Nakon analiziranja informacija sa više od 30 miliona bežičnih pristupnih tački (Wi-Fi hotspot) širom svijeta, kompanija Kaspersky Lab je došla do podatka da je svaka četvrta (28 posto) nezaštićena i da nosi rizik po privatne podatke korisnika.

To znači da napadači mogu lako presresti i iskoristiti saobraćaj koji se prenosi putem ovih mreža uključujući poruke, šifre i dokumenta.

Prema sigurnosnoj mreži ove kompanije, 25 posto svjetskih Wi-Fi mreža nema enkripciju ili zaštitu šifri. Drugim riječima, informacije koje se šalju putem njih potpuno su otvorene i druge osobe ih mogu lako pročitati. Oko tri posto hotspot tački koriste sigurnost za šifrovanje podataka WEP (Wired Equivalent Privacy) kako bi vršile enkripciju podataka. Ovaj nepouzdani protokol može biti ometen za nekoliko minuta korištenjem alata koji su dostupni besplatno na internetu.

Blizu tri četvrtine Wi-Fi pristupnih tačaka koriste pouzdaniji oblik enkripcije koja je zasnovana na sigurnosnom protokolima WPA (Wi-Fi Protected Access). Napor koji je neophodan kako bi se „uhakovale“ ove mreže zavisi od podešavanja, uključujući i jačinu šifre. Na primjer, ukoliko je u pitanju slaba ili javno dostupna šifra (u kafiću), kriminalci mogu da dešifruju bilo koji preneseni saobraćaj.

Prvih dvadeset zemalja koje imaju najviši procenat Wi-Fi hotspot pristupnih tački koje nisu kodirane obuhvataju mnoge popularne destinacije poput Tajlanda, Francuske, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država itd. Putnici su među najranjivijima zato što koriste najbliže dostupne Wi-Fi hotspot tačke, jer je za mnoge to jedini način da ostanu povezani. U isto vrijeme, drugo istraživanje ukazuje na to da samo 53 posto internet korisnika u Evropi brine o tome da li će njihovi podaci biti presretnuti tokom korištenja Wi-Fi mreže.

„Savjetujemo svim korisnicima da budu oprezni prilikom povezivanja na Wi-Fi. Nemojte koristiti pristupne tačke bez šifri i javne hotspot tačke kako biste obavljali veoma rizične aktivnosti poput online bankarstva, kupovine, prijavljivanja na sajtove ili prenošenja povjerljivih informacija. Ukoliko bi neka treća osoba presrela ovaj vid prenosa, to bi moglo dovesti do ozbiljnih gubitaka, uključujući i finansijske. Naravno, strogo preporučujemo korištenje dodatnih mjera poput tehnologije VPN (Virtual Private Network) kako biste se zaštitili”, objašnjava Denis Legezo, ekspert za antiviruse u kompaniji Kaspersky Lab, piše Mondo.rs.

N1

Podijelite članak

Počitajte još

Snijeg pao u Bosni i Hercegovini

072info

Bh. premijerligaš ostao bez golmana

Redakcija

Ovo je najnesretniji horoskopski znak

Redakcija

SAMO U BIH: Na međi poruka “pašće mrtva glava”

Redakcija

Bokser ubio svoju djevojku, pa to objavio na Twitteru

Redakcija

Nova kultura: BiH počinje izvoziti organsku industrijsku konoplju

Redakcija

Pelješki most bi trebao biti završen do 31. jula sljedeće godine

072info

Težak udes u Sarajevu: Vozač izgubio kontrolu u kružnom toku (FOTO)

Redakcija

Jeziva nesreća u Livnu, vozač teže povrijeđen

Redakcija

Mihael Šumaher napisao testament 2010. godine, podijelio pravo bogatstvo

Redakcija

YouTube će korisnike uskoro početi podsjećati da su “pretjerali”

072info

Zabavite se: Izaberite srce i poslušajte vrijedan savjet koji se krije iza njega

Redakcija

Automobilom uletio u benzinsku pumpu

Redakcija

Nesib ef. Hadžić: Nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove

072info

Otkaz nastavnici fizičkog: Umjesto koluta naprijed đake učila da ne postoje Crnogorci

Redakcija

Prva “korona free” država: Crna Gora otvara granice, ali ne sa svim zemljama!

072info

Marie Cau: Francuska dobila prvu transrodnu gradonačelnicu

Redakcija

Krađa uživo: Pogledajte kako lopov ženi krade novčanik

Redakcija

Više od pola miliona građana ugroženo zbog neeksplodiranih mina

072info

Veliko nevrijeme pogodilo dijelove Bosne i Hercegovine

072info