Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Dodik u RS-u kreira histeriju

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U Bosni i Hercegovini se očekuje dolazak 50 pripadnika njemačkog Bundesvera koji će djelovati u sastavu EUFOR-a za izvršavanje operacije stabilizacije mira Althea. 

Njihovim dolaskom broj zemalja koje učestvuju u vojnoj misiji u našoj zemlji povećan je na 20.

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to zapravo ima drugu pozadinu. Odmah su uključeni mediji pod kontrolom Milorada Dodika i njegovi eksperti za sigurnost.

– U BiH je trenutno oko 1.150 EUFOR-ovih vojnika što je 30 posto od predviđenih. Sam broj vojnika, 50 ne predstavlja neko značajno vojno pojačanje. Dolazak njemačkih vojnika ima drugu pozadinu, a to je pritisak na Republiku Srpsku imajuću u vidu da kao i pred prethodne izbore imate pojačanje vojnih snaga. Njihov dolazak je političke prirode – izjavio je Saša Mićin sa Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

“Moguće otcjepljenje RS-a” su prema Mićinu tek floskule.

– Otcjepljenje RS-a je izraubovana fraza, jer imate rukovodstvo koje čvrsto stoji iza Dejtonskog sporazuma, a sa druge strane one koji žele da manipulišu tim dokumentom – rekao je Dodikov ekspert, ističući da je cilj Rezolucije koju je donio njemački Bundestag destabilizacija BiH.

– Svaki put kada je njemačka čizma bila prisutna na prostorima Balkana, 1914. 1941. i evo sada, vrlo dobro znamo koja je cijena plaćena za njihovo prisustvo na ovim prostorima – kazao je Mićin.

– Nakon što je Dodik prvo pozdravio, pa onda ubrzo osudio dolazak njemačkih vojnika u BiH prizivajući aveti brutalnosti Drugog svjetskog rata koji se odvijao u na teritoriji BiH, teza o pritisku na RS se dalje razvija na Mićinovoj priči o tome da entitetske vlasti u RS-u samo poštuju Dejtonski mirovni sporazum i da je priča o otcjepljenju samo floskula.

Ako se samo za čas odmaknemo od konkretnih političkih poteza vladajuće klike u Banjoj Luci na čelu sa Dodikom koji se sve vrijeme temelje na flagrantnom osporavanju državnog suvereniteta BiH i pogledamo konkretne poteze u pretvaranju MUP-a RS u oružane snage tog entiteta onda prosječnom promatraču vrlo brzo postaje jasno o kakvoj “floskuli” govori Mićin – kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Ističe, kako “osnovni problem BiH nisu ratoborne izjave pojedinih političara već nefunkcioniranje Tužilaštva BiH koje je dužno da zaštiti državni suverenitet i u korijenu zaustavi sve aktivnosti koje vode ka podrivanju državnog suvereniteta zemlje, ali nažalost to nije slučaj”.

– Pod krinkom povećanja kapaciteta borbe protiv kriminala i terorizma samo je za Centar za obuku MUP-a RS-a u Zalužanima godišnje izdvajanje raslo od 6,5 za 2018. do 10 miliona KM za 2020. godinu, a budžet MUP-a RS-a je u prosjeku iznosio oko 20-ak miliona KM godišnje. Naoružavanje pripadnika MUP-a RS-a zabrinjava jer su u proteklih pet godina dobili više vojne opreme i oružja nego sve bh. policijske agencije u istom vremenskom intervalu. Čak 42.163.000 maraka je otišlo iz budžeta RS-a za nabavku tri ruska laka višenamjenska helikoptera ANSAT. Da ne spominjemo kontinuiranu saradnju MUP-a RS i Ruske Federacije na planu obuke i osposobljavanja specijalnih jedinica i Žandarmerije MUP-a RS – podsjeća Ahatović u razgovoru za Faktor.

Kaže, kako “nažalost već više od sedam godina upozoravam da se poduzimaju konkretni vojni koraci ka disoluciji zemlje”.

– Više od sedam godina ukazujem na razne moguće scenarije koji su usmjereni na uspostavu i širenje ruskog utjecaja, još gore, uspostavu njihovog vojnog prisustva u ovom regionu. Sedam godina upirem prstom u glavnog krivca Rusku Federaciju i njihove satelite i argumentujem sve svoje navode sa konkretnim nabavkama specijalizovane vojne opreme kako u zemlji, tako i u okruženju. Sve te aktivnosti na naoružavanju su se hladno ignorisale do izbijanja rata u Ukrajini, gdje je međunarodna zajednica opet okrenula leđa Bosni. Umjesto da osujeti proruske satelite da jačaju, oni čine sve kako bi se kontrolni paket pravnih instrumenata za upravljanje državom BiH isporučili Beogradu i Zagrebu po starom dobrom Dejtonskom principu Kontakt grupe + Rusija 51-49 posto iz 1994. godine. U tom kontekstu su i koncipirani pregovori u vezi rješenja političke krize osporavanja državnog suvereniteta pod međunarodnom medijacijom koji se svode na benigno etiketiranje bez ikakvih strožijih sankcija i smjena. Umjesto toga imamo vrlo neprincipjelan pritisak na one snage koje se bore za očuvanje države u vidu nametanja diskriminatorskih odluka u vezi izmjene Ustava FBiH i Izbornog Zakona BiH od strane OHR-a. Istovremeno nam se iz međunarodnih, a i određenih političkih krugova u BiH servira priča da ne trebamo gledati u prošlost nego da se trebamo okrenuti budućnosti – kaže Ahatović i zaključuje:

– Zar smo svi u BiH kao ljudi koji su preživjeli sve strahote rata i genocida u kojem smo branili naše pravo da budemo ono što jesmo, da sami o sebi odlučujemo i da budemo dio Evrope, zaslužili da nam Evropa opet okrene leđa i stane na stranu onih koji bi da na budućnost gledaju kroz prizmu hladnokrvnog satiranja njima nepodobnih rasnih, nacionalnih i vjerskih identiteta?

Faktor.ba