Zašto propada projekt HE Vranduk i ko je odgovoran za raskid ugovora Strabaga i EPBiH?

Kada je u septembru 2016. godine svečano i pompezno najavljen početak radova na HE Vranduk kod Zenice, u tada složnoj zeleno-plavoj koaliciji pucali su od optimizma da će taj projekt biti početak boljih vremena, jer počinje ciklus kapitalnih investicija. Nije dugo trebalo da “tikva pukne” pa su na površinu počeli isplivavati i prvi problemi u zastoju i kašnjenju u radovima na hidroelektrani.

Suština je da priča o izgradnji HE Vranduk nikada nije ni bila dovoljno transparentna ni jasna. Ipak, puklo je tamo gdje je najbolnije, kod finansija.

Projekt HE Vranduk potpisali su generalni direktor Bajazit Jašarević i tadašnji Izvršni direktor za kapitalne investicije Besim Imamović (SBiH). Nakon prekompozicije vlasti u FBiH, kadar SBiH je smijenjen i postavljena je kompletna garnitura novih ljudi na pozicije u kapitalnim investicijama.

Dodatni troškovi 12 miliona eura

Kompanija Strabag, koja je na tenderu izabrana za najboljeg ponuđača za izgradnju spomenute HE, potpisala je jednu vrstu aneksa ugovora. Prema tom ugovoru izvođač radova projektuje, izvodi radove, a investitor ga prati tzv. inžinjerom (pojedinac ili firma za koordinaciju). Problemi su nastali kada su iz Strabaga počeli povećavati cijenu troškova, a u međuvremenu se nije povećao nijedan kWh. Dodatni troškovi na kraju su dostigli iznos od 12 miliona eura, što iz Elektroprivrede nisu htjeli prihvatiti.

“HE Vranduk je važna više iz simbolike da je to prvi poslijeratni novi projekt EPBiH, nego što je sama njegova energetska vrijednost. Nažalost, nije postojala želja da se projekt izvuče iz krize. Ovo su krupni projekti koji traže dnevnu komunikaciju između investitora i izvođača radova. Ali nije je bilo, bilo da se radilo o izradi glavnog projekta, bilo da se radilo o promjeni gabarita u odnosu na idejni projekt (što je bila tenderska osnova) ili se radilo o povećanju troškova. Jednostavno, nije bilo adekvatne komunikacije koju zahtijevaju ovakvi, živi projekti. Što se tiče nastavka projekta i to se može desiti ukoliko bude postojalo obostrano razumijevanje, a ukoliko ga ne bude bilo, ugovor ide na arbitražu u Pariz i tu će, prema mom mišljenju, jedino i sigurno zaraditi advokati”, kazao je za Klix.ba bivši generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, kompanija Strabag je bila zainteresirana da ostane u ovom projektu, čak i na vlastitu štetu od nekoliko miliona eura, ali nisu naišli na razumijevanje u Elektroprivredi BiH, za koje je ovaj projekt ušao u jednu neizvjesnu fazu.

U cijelu priču o izgradnji HE Vranduk bio je uključen i nekadašnji generalni direktor Elvedin Grabovica (SDP) koji je i vodio pregovore sa Strabagom, ali je konačan ugovor potpisao aktuelni direktor Bajazit Jašarević.

Grabovica: Pokušati spasiti projekt

“Mi smo taj projekt doveli do potpisivanja, problematizirali smo određene stavke ponude Strabaga, nismo se složili, zbog čega nismo ni potpisali to, jer smo smatrali da ima nekih nejasnoća u ponudi. Da li su te stvari dovele do prekida ovog ugovora to ne znam, jer nisam upućen ni šta je na kraju potpisano”, kazao je za Klix.ba Elvedin Grabovica.

On smatra da se ne treba odustati od izgradnje HE.

“Treba vidjeti šta zakon omogućava i kako dalje postupiti. Može se raspisati i novi tender ili da se ugovor ponudi drugoplasiranom ponuđaču na tenderu”, kazao je Grabovica.

HE Vranduk instalisane snage 19,6 MW trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi bio povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije CO2.

Gradnja HE Vranduk bi omogućila zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative i višemilionske prihode lokalnoj zajednici i Federaciji BiH.

Za ovaj projekt bila su namijenjena sredstva JP Elektroprivreda BiH i kreditima Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Trenutno od projekta neće biti ništa, a odgovornost za novonastalu situaciju će se vjerovatno još dugo utvrđivati.

Klix.ba