Zašto radnici u trgovini nisu prioritet za vakcinaciju

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) uputio je otvoreno pismo u kojem navode da su prilikom određivanja prioritetnih grupa za vakcinaciju trgovci opet ostali po strani.

– STBiH je čekao da vidi da li će se u tim silnim raspravama ko treba imati prioritet u imunizaciji, naći i oni bez kojih u proteklih više od godinu dana pandemije nije bio moguć svakodnevni život građana BiH. Niti zdravih, niti onih koji su, nažalost, bili ili jesu zaraženi koronavirusom. I ponovo su trgovci ostali po strani. Prema trenutnom stanju, radnice i radnici zaposleni u trgovini su zaboravljeni i neće biti uvršteni u prioritete za vakcinaciju – naveli su.

Podsjećaju da su  radnice i radnici zaposleni u sektoru trgovine svaki dan pandemije bili na usluzi građanima te da su svakodnevno izloženi velikom riziku od zaraze.

– Mnogi od naših članova su se izborili sa infekcijom, a naše misli su sa porodicama onih koji, nažalost, nisu.

I ne, nemamo namjeru obraćati se premijeru Federacije BiH, ministrima niti kriznim štabovima. Nećemo ih ni ubjeđivati u to koliko je bitno da radnice i radnici u trgovini budu vakcinisani, jer smo svakodnevno u kontaktima sa hiljadama građana, i ovim bi rizik od širenja virusa značajno bio smanjen. Iskoristit ćemo ovu priliku da zatražimo od odgovornih da nabave vakcine koje uporno obećavaju i započnu masovnu vakcinaciju – kazali su.

Podsjetili su na to da radnici u sektoru trgovine zbog pandemije gube svoja radnja mjesta.

– Na kraju vas želimo podsjetiti da radnici i radnice u sektoru trgovine zbog pandemije i dalje gube svoja radna mjesta i žive sa sve manjim prihodima. Jedina šansa za oporavak privrede, a samim tim i uvjeta rada, je sigurno tržište koje bez masovne imunizacije nije moguće – zaključuju i dodaju da se zahvaljuju svim građanima koji su sami našli način da se vakcinišu i povećaju šansu svima da se izbore sa pandemijom.

Prethodni članakPOTVRĐENO ZA 072INFO: Zeničanin počinio samoubistvo, poznat mogući motiv
Sljedeći članakNakon 10 godina imala polni odnos pa završila u bolnici