Zašto registarske tablice na automobilima u Bosni i Hercegovini nemaju skraćenice gradova?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Da li ste se nekada zapitali zašto je Bosna i Hercegovina jedina, ili jedna od jako rijetkih država u svijetu koja nema skraćenice gradova na svojim auto tablicama?

Konkretan razlog nije poznat ali sigurno je u pitanju sigurnosni aspekt jer u BiH žive tri konstitutivna narida. Čak ni nakon 30 godina od kraja rata, Bosna i Hercegovina nije spremna na implementaciju oznaka na tablicama.

Ovo su komentari sa jednog foruma:

Jok, kakvi, ništa ne dirati na tablicama. Zašto riskirati? Možda bi ovo mogli razmotriti nakon reforme policije i Ustava BiH, prije ovoga ništa. To je moje mišljenje.“

Što se tiče tablica – ne! Dovoljno sam putovao po BiH da sam mogao zaključiti da mi nikada nećemo biti spremni za to! Više volim “cijelo” auto nego “SA” na tablicama! Osim toga, sa ovim slovima smo unikatni – nigdje na planeti, ja mislim, da nema ove varijante i to samo sa ovih nekoliko slova koja se kod nas smiju koristiti!”

Ove tablice su odlične, što bi ih mijenjali? Kome je stalo do oznake grada ima dosta prostora na zadnjem dijelu automobila a vala može i naprijed, sve ovisi koji dio vozila želi da mu se uništava. Još nisam zaboravio Mostar ’96, prednja i zadnja šajba + uka ulje na limariji. Šteta oko 2500 KM, neka, hvala, ove su odlične. Btw nemam ni logo osiguravajućeg društva na okviru tablica.“

Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina je za vrijeme SFR Jugoslavije imala skraćenice gradova. Tako su, npr., Banjalučani imali oznake BL, Tuzlaci TZ, Bijeljinci BN, Brčaci BČ, Sarajlije SA, Mostarci MO, Bišćani BI i drugo.

gpmaljevac.com