Portal 072info

Zašto sanjamo? Ovo su 4 znanstvene teorije koje nude odgovor

Pomažu li nam snovi zapamtiti stvari ili nam pomažu da lakše zaboravimo?

Jeste li osoba koja se često sjeća svojih snova ili uopće niste svjesni da ste odsanjali nešto protekle noći?

Postoje razne teorije oko toga zašto uopće sanjamo i zašto se neki sjećaju snova.

Znanstvenici pokušavaju dati odgovor na ta pitanja već dulje vrijeme, ali još nemaju egzaktne odgovore. Ali imaju zanimljive teorije.

Sanjamo da nam se ispune želje

Sigmund Freud postavio je tezu da su snovi koje sanjamo, uključujući i noće more, odraz naših svakodnevnih događanja. Smatrao je da snovi imaju simbolična značenja i prikazuju naše podsvjesne želje.

Sanjamo da bismo bolje pamtili

Osobe koje sanjaju neke zahtjevne zadatke i izazove koji su postavljeni pred njima, puno su bolji u rješavanju istih, pokazalo je istraživanje iz 2010. godine. Rezultati su pokazali da su osobe koje su sanjale zadatak/ili rješenje zadatka, bile i deset puta bolje u pronalasku rješenja u odnosu na osobe koje su o zadatku samo razmišljale.

Znanstvenici tvrde da se neki procesi pamćenja odvijaju samo tijekom sna, a snovi su, smatraju, dokaz da se ti procesi odvijaju.

Sanjamo da bismo zaboravili

Teorija postavljena 1983. godine govori u prilog tome da se mozak rješava nepotrebnih informacija za vrijeme sna. Da tih procesa nema, naš bi mozak bio pretrpan informacijama koje nam nisu od koristi i blokirao bi procese svakodnevnog razmišljanja o stvarima koje su nam zaista bitne i potrebne.

Sanjamo da bismo održali mozak aktivnim

Mozak stalno radi na kreiranju uspomena i pohranjivanja informacija koje su nam dugoročno potrebne. Kako se ta aktivnost ne bi poremetila, sanjamo tijekom spavanja i na taj način se mozak stalno održava budnim, još je jedna od znanstvenih teorija.

Podijelite članak