Zašto SDP silno želi ostaviti Škalju na čelu ZZO ZDK, iz NiP-a odlučni – nikad ga nećemo podržati za direktora?!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Žepču je održan sastanak koji su inicirali Mirsad Mahmutagić, predsjednik KO SDP ZDK i Senad Subašić, predsjednik Općinske organizacije SDP BiH Tešanj i aktuelni potpredsjednik Glavnog odbora SDP BiH, na koji su pozvali predstavnike aktuelne većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, izuzev Bosanskohercegovačke-inicijative – Kasumović Fuad.

Na ovom sastanku glavna tema bio je novi mandat direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, odnosno predstavnici iz SDP-a, Mahmutagić i Subašić, zagovarali su da se penzioneru Omeru Škalji produži mandat i da bude novi-stari direktor. Interesantno BHI-KF, koja je napravila većinu u Kantonu i ima najviše osvojenih glasova, nije pozvana na sastanak. 

Kako saznajemo, ovaj prijedlog SDP-a nije naišao na podršku prisutnih. Pokušali smo kontaktirati Gorana Bulajića iz Demokratske fronte, radi provjere ovih navoda, međutim, nije odgovario na naš poziv niti poruku do objave ovog teksta.

Ipak, Harun Čolić, predsjednik Kluba zastupnika Naroda i pravde u Skupštini ZDK izjavio je za “072info” da će ostati principijelni i da neće pogaziti obećanja iz predizborne kampanje.

-NiP nikad neće dati podršku Omeru Škalji, kao ni svim drugim kadrovima koji su obnašali funkcije u prethodnoj vlasti. U kampanji smo se zalagali i govorili protiv takvih ljudi, stoga bi bio apsurd da “NiP” pogazi nešto takvo i praktično izigra birače. Mi nećemo voditi takvu politiku – odlučan je Čolić.

Zbog snažne podrške Mahmutagića penzioneru Škalji za još jedan mandat, postavljaju se brojna pitanja zbog čega SDP podržava kadar SBB-a, odnosno čovjeka koji je iz izbora u izbore na listi druge stranke i rekorder je po broju stranaka iz kojih je istovremeno izbačen. Penzionera koji je na čelo ZZO ZDK došao izmjenom Statuta i sebi osigurao, posredstvom Upravnog odbora, odnosno povećao plaću na oko 7.710 KM javnost u BiH dobro pamti i kao nekadašnjeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji je iz džepova građana 2017. godine uzeo otpremninu u iznosu od 15.000 KM radi odlaska u penziju iz koje se vratio u direktorsku fotelju ZZO ZDK.

Čovjek sa višegodišnjim iskustvom u mijenjanju političkih dresova i osobi poznatoj po zapošljavanju sina u Eleketroprivredu BiH sada predstavlja jedino rješenje za kadrovsko rješenje direktorskog mjesta ZZO ZDK, ako pitate određene ljude u SDP-u. Nameće se logično pitanje, da li oni koji svim silama pokušavaju osigurati Škalji još jedan mandat imaju neku korist od toga ili im je, možda, obećana što bi donekle objasnilo njihove napore da Škalju ostave u direktorskoj fotelji?! Osim toga, ovakav potez ljudi iz SDP-a ništa je drugo nego klasična izdaja glasača kojima su u kampanji govorili da se bore protiv aktuelne vlasti i kadrova, da donose promjene, a danas se bore da upravo kadrovi prethodne vlasti ostanu na pozicijama. 

Nezvanično saznajemo kako će se uskoro oglasiti i zenički SDP da navodno više ne stoje iza takvog SDP-a na čelu sa Batanom, odnosno Mahmutagićem jer ni oni ne podržavaju da penzioner Škaljo ostane na direktorskoj poziciji ZZO ZDK.

Na kraju, nameće se zaključak kako niko, zapravo, ne želi Škalju na mjestu direktora ZZO ZDK osim SDP-a i Mahmutagića, a hoće li do toga na kraju doći, uprkos protivljenjima svih drugih koji čine većinu u vlasti na nivou Kantona, bit će poznato uskoro.