Zašto se debljamo kada prestanemo pušiti?

cigareta 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ako se bojite da ćete se udebljati ako ostavite cigarete, evo zašto do debljanja uopće dolazi.

Nije lako prestati pušiti, a oni koji uspiju često kažu da su se zbog toga i udebljali. Nuspojava koju nitko ne želi.

Postoji znanstveno objašnjenje zašto do debjanja dolazi. Nedavna studija pokazala je da bi krivac za sve mogao biti naš mozak koji žudnjom za nezdravom hranom želi nadomjestiti nagli nedostatak nikotina u organizmu.

ČITAJ JOŠ:  Deset sjajnih trikova za smanjivanje računa za struju

Istraživali smo uzrokuje li akutni nedostatak nikotina povećan unos nezdrave hrane i kako su u sve to uključeni receptori opioidnog sustava, zaduženi za olakšavanje stresa”, rekao je autor studije psiholog Mustafa al’Absi.

Istraživači su promatrali grupu pušača i nepušača između 18 i 75 godina. Svima je rečeno da prestanu puštiti na 24 sata. Također, neki su dobili 50 miligrama naltrexona, lijeka koji se daje kako bi se liječila opioidna ovisnost, a drugi su dobili placebo. Istraživači kažu da su lijek davali kako bi normalizirali unos kalorija pušača s onim kod nepušača.

ČITAJ JOŠ:  Komplikacije kod djece poslije covida

Sudionike su zatim zamolili da izaberu grickalice iz hrane u kojoj je bilo zdravih i nezdravih opcija. Pušači koji nisu dobili spomenuti lijek češće su posezali za nezdravim opcijama.

Istraživanje je pokazalo da je moguće da ljudi posežu za kaloričnom hranom kako bi smanjili negativne posljedice i stres koji dolazi s nedostatkom nikotina prilikom prestanka pušenja”, kaže al’Absi.

Razina stresa može utjecati na žudnju za namirnicama bogatima mastima i šećerom. Drugo istraživanje, pak, pokazalo je da nezdrava hrana može uzrokovati otpuštanje dopamina slično onom kada unosimo nikotin u organizam, piše Eat this.

ČITAJ JOŠ:  Hrana za hladne dane

GODISNJICA
MARKETING