z 3
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 8, 2021 @ 9:25
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Dupuytrenova kontraktura manifestira se kroz ograničene pokrete prstiju šake, prvenstveno kroz nemogućnost punog opružanja zbog formiranja potkožnih čvorova na dlanu i prstima šake i posljedičnog “skupljanja/savijanja” prstiju.

NER FIT

Uzrok nepoznat

Uzrok ovog čestog oboljenja, koje se javlja skoro isključivo u populaciji bijelaca, nije poznat. Postoji nasljedna sklonost, a oboljenje je češće kod pacijenata koji boluju od epilepsije, šećerne bolesti, alkoholizma, ali i bolesnika s hroničnim oboljenjima. Tri puta je veća učestalost pojavljivanja bolesti kod pušača.

Najčešće se manifestira zadebljanjem na dlanu i prstima šake i često se protumače kao žuljevi, što je pogrešno.

Pacijent nije u mogućnosti opružiti prste koji su savijeni i skupljeni ka dlanu, a do toga dolazi jer im potkožni čvorovi i trake to ne dozvoljavaju.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Upravo ovakvo skupljanje, nemogućnost potpunog opružanja, dovode pacijenta ljekaru. Koža se može spojiti ožiljkom s kontrakturom tj. zadebljanom fascijom te tako postaje uzdignuta i neravna. Također, koža dlana i zahvaćenih prstiju na strani dlana može biti veoma napeta i uvučena u brazde dlana i prstiju.

Odabir liječenja

Kontraktura zahvata dlan, ali nikada ne srasta za krvne sudove i nerve, mada može prianjati za omotače tetiva savijača prstiju. Najčešće su zahvaćeni domali i mali prst. Kod oboljenja koja traju dugo prsti mogu biti zgrčeni čvrsto prema dlanu, što ima za posljedicu skupljanje ligamenata i kapsule zgloba te propadanje mišića šake.

Liječenje može biti neoperativno i operativno. Neoperativni tretman sastoji se od ultrazvučne i radioterapije te ubrizgavanja kortikosteroidnih injekcija. Operativno liječenje je potrebno kod uznapredovalih ograničenih ispružanja i najčešće nije potrebno uspavljivanje. Korekcija deformiteta i restauracija funkcije šake su cilj hirurškog zahvata.

Savjet pacijentima

Otklanjanje zadebljane potkožne fascije daje najbolje dugoročne rezultate. Izuzetno rijetko jedina mogućnost koja se nudi hirurgu za uspostavljenje dobre funkcije šake jeste amputacija prsta. Pacijent se treba javiti na vrijeme, dok se nisu stvorile trajne promjene na zglobovima, kada je hirurški tretman otežan, a rezultat neizvjestan.

LIDER