Portal 072info

Zašto se kasni sa izborom Komisije za prijem novih kadeta Granične policije BiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Granična policija BiH se odavno suočava sa nedostatkom policijskih službenika što dodatno otežava adekvatno suočavanje s pritiskom migranata na granice BiH koji traju godinama, ali i borbu protiv organizovanog kriminala.

“Granična policija BIH koja je inače izložena kadrovskoj nepopunjenosti, dodatno je u ovom smislu opterećena posljedicama pandemije koja s njom u vezi odnosno nametnutim samoizolacijama gotovo pa desetkuje naše ljudstvo”, upozorava Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Korak ka rješenju tog pitanja nakon dugo vremena napravilo je Vijeće ministara BiH donošenjem odluke o prijemu novih kadeta u Graničnu policiju na sjednici 10. septembra ove godine, ali sprovođenje Odluke je u “zamrznutoj” fazi.


Za realizaciju je neophodno da direktor Granične policije BiH donese odluku o izboru komisije za izbor i prijem kadeta GPBiH.

“Ovo je tijelo sastavljeno od petorice članova od kojih su trojica policijski službenici Granične policije BiH, a dvojica članova su državni službenici koje nominira Ministarstvo sigurnosti BIH. Granična policija BiH je tačno prije mjesec dana 05. oktobra uputila akt prema Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem se traži dostavljanje podataka o dvojici članova koji će biti u sastavu Komisije za izbor. Obzirom da odgovor, još uvijek, nažalost nije dostavljen direktor Granične policije BiH nije u mogućnosti imenovati kompletnu komisiju”, izjavio je Hoffmann.

Procedura se mora ispoštovati bez obzira što je stanje potrebe na visokom nivou, stoga će se nakon odabira komisije za izbor i prijem kadeta raspisati konkurs koji ima svoje procedure i pravila koja se moraju slijediti.

“Imajući u vidu ovaj zastoj, zatim činjenicu da od dana objavljivanja javnog konkursa tek počinje teći rok od 30 dana u kome se zainteresirani mogu javiti na konkurs, nadolazeće blagdane, aktualne probleme sa pandemijom i očekivano veliki broj zainteresiranih kandidata doista je teško povjerovati da bi se predviđeni plan o početku rada novih policijskih službenika u maju naredne godine mogao i realizirati”, smatra Hoffman.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kako su osumnjičeni migranti za ubistvo u Otesu dospjeli van granica BiH?

Portal 072info

U Graničnoj policiji BiH registrovano 137 aktivnih slučajeva COVID-19

Portal 072info

PRILIKA ZA POSAO: Granična policija prima 150 kadeta

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME