Portal 072info

Zašto se mnogima povraća od vožnje automobilom i što je to kinetoza?

Kinetoza, bolest kretanja ili morska bolest prirodna je reakcija našeg organizma na kretanje.

Zapravo, to i nije bolest u pravom smislu riječi. Naime, dok sjedimo u autu ili na brodu osjet ravnoteže šalje poruku o kretanju, dok vidni osjet šalje poruku o mirnom sjedenju. Tu dolazi do konflikta jer osjet vida i osjet za ravnotežu različito doživljavaju kretanje.

Taj konflikt između ova dva osjeta uzrokuje neugodne simptome kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica i sl. Osim u prometnim sredstvima, ovo neugodno iskustvo konflikta osjeta možemo doživjeti i u luna parkovima, primjerice na vrtuljcima, u kinima, pa čak i u virtualnim simulacijama videoigara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Primjećeno je da ovom neugodnim simptomima češće podliježu žene nego muškarci, no najčešće su podložna djeca starosti do 12 godina. Niti kućni ljubimci nisu imuni, a zanimljivo je primjerice da netko može imati neugodno iskustvo kinetoze u vožnji automobilom, dočim mu s druge strane vožnja brodom po valovitom moru uopće ne mora smetati.

Pogledajte video ispod u kojem su objašnjene znanstvene činjenice koje stoje u pozadini konfliktnih osjeta koji dovode do toga da nam je mučnina u automobilu, brodu ili u zrakoplovu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME