bakir oruzje bih
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 5, 2021 @ 8:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda PS BiH, u emisiji ‘Sedam plus’ Hayat TV, govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i prijetnjama Milorada Dodika.

NER FIT

Govorio je i o promjeni izbornog zakona u BiH.

Izetbegović je na početku pojasnio ko je mogao očekivati da će probosanske snage biti linija manjeg otpora.

Vidjeli smo da, s obzirom na ovo što radi Milorad Dodik i SNSD, međunarodna zajednica se bukvalno povlači u smislu pregovora oko izbornog zakona u odnosu na te snage i ništa ne računa posebno na njih, ni na kakav kompromis, ustupak. Raznovrsni susreti u Zagrebu, Beogradu, koordinacija i raznovrsne poruke i konačno Palmerova izjava da je u ovom času bitno riješiti poziciju Predsjedništva, odnosno izaći u susret onome što traži uporno već godinama Čović i HDZ i da ostalo može pričekati. Ono ostalo za što smo mi zainteresirani da može pričekati. Tako da sam ja prije početka bilo kakvih razgovora htio jasno kazati javno, naravno i onima koji su medijatori tih pregovora, ali i javnosti da to neće ići tako i da se mora postići izbalansiran dogovor u kojem će i probosanska strana biti zadovoljna – rekao je Izetbegović.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na izjave da su stranci, konkrento Matthew Palmer na strani HDZ-a BiH, Izetbegović je kazao da li se to baš tako može direktno formulisati.

Tako se to prikazuje i etablira. O onome što će poslije uslijediti o čemu ćemo pričati nisam siguran da je to 100 posto tako. U principu diplomati dobiju neki zadatak i onda idu linijom manjeg otpora. Mislim da i u Washingtonu i Briselu se ne vide neki bitni detalji s te daljine, ali opšta slika je otprilike ova. Srpska strana predvođena Miloradom Dodikom pravi problem. Neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno, kao što je to bilo s Washingtonskim sporazumom 1993. godine, da bi se to stabiliziralo. Ne smije se dešavati da su Bošnjaci i Hrvati suprotstavljeni i onda su diplomate dobili zadatak da to tako rade. Problem je što u tročlanom Predsjedništvu, jedan od članova Predsjedništva po njima nije izabran većinom hrvatskih glasova, dakle tu stvar treba riješiti, da se pomiri, pa da Bošnjaci i Hrvati zajedno se suprotstave nekim avanturističkim i destabilizirajućim politikama koje predvodi SNSD. Diplomate su dobili takav zadatak i krenuli su linijom manjeg otpora, i morali smo ih upoznati da to ne može ići tako – poručio je lider SDA.

Za tri člana Predsjedništva bi se brisali nacionalni prefiksi i direktan izbor, pojasnio je Izetbegović plan međunarodne zajednice, dodavši kako je biranje prefiksa njihove rješenja za domove naroda.

HDZ taktizira. Ono što su nekad prihvatali, sad odbacuju kao što je ukidanje nacionalnih prefiksa. Mislim da je to njihova taktika, zauzimanje pozicija i da će nekad to prihvatiti jer je drugačije nemoguće implementirati presudu Sejdić-Finci”, izjavio je Izetbegović za 7 PLUS Hayat TV.

Govorio je to Izetbegović iz perspektive mogućeg sukoba. Kaže da onaj koji bi napao BiH ne bi se baš proveo.

“Taj neko bi se mogao samo unesrećiti, mogu nas jako unesrećiti u BiH, uključujući i Srbe ako se upuste u takve stvari. Kada nije moglo 1992. godine u onoj konstalaciji odnosa odbraniti, negdje 1994. godine postati dominantna vojna sila Armija RBiH, što je čudo zaista, zašto se ne bi danas mogla odbraniti, kada jedini legitmitet imaju ove institucije i kada smo mi daleko snažniji, nego što smo bili 1992. godine, kada put prema svijetu nije zatvoren, mislim da neko ko se upusti u takvu stvar, da će se debelo pokajati i dobro iznenaditi, ako krene u tom smjeru, a ne bih rekao da će krenuti.

Jednostavno nema naboja u narodu za takvo nešto. Šta recimo, srpskom narodu nedostaje u BiH pa da bi obukao čizme, uzeo pušku i u blatnjavi rov, zašto bi to uradili. Prije će se desiti da sklone lidera koji ih u tom ludom smjeru vodi, a Bošnjačkom narodu ako pokušati dovesti Srbiju tu na Darivu i srušiti im ponovo džamije po RS, dalje ih reducirati, mislim da će Bošnjaci biti natjerani i svi bosanski patriote uz zid i da će to morati braniti. Ne mogu pristati ni na što, osim Save i Drine. To je naš trokut i u njemu ćemo živjeti, nadam se u miru sa svim ostalim”, rekao je Izetbegović.

O vojnoj sposobnosti BiH, lider SDA govori da sada imamo jaku namjensku industriju, kakvu ranije nikada nismo imali.

“Sve što sam ranije rekao je glavna. Dakle, legitimitet neke vojske koja broji 8.000 vojnika, i koja nema nikakvu posebnu opremu, ima stotinjak tenkova, protuzračnu odbranu, imamo nešto što jednoj vojsci od 8.000 pripada.

Sve to bi se jako brzo dopunjavalo. Imamo jaku, dobru namjensku proizvodnju, kakvu nikada nismo imali. Proizveli smo vlastitu pušku, kojom možemo jako brzo naoružati 100 ili 200 vojnika, dakle dronovi su u razvoju, radimo stvari koje nas sigurno mogu učiniti opasnim u odbrani zemlje.

Ne bi taj sukob, ne dao Bog, ne volim o njemu ni pričati, nastao naglo. Tada bi se morala uvesti vojna obuka, dignuti rezervni sastav, dopuniti i braniti jednostavno svoju zemlju, kao što se mačka brani kada je satjerate u ugao i odbranili bi je”, dodaje između ostalog Izetbegović.

LIDER