Zašto se prilikom prodaje stana plaćaju potvrde za izmirene obaveze za struju, vodu i odvoz smeća

754503273045d13b3edebea1cc55d6ee
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prilikom sklapanja ugovora u Sarajevu kod notara o prodaji stana, kuće ili poslovnog prostora prodavac mora izvaditi posebne potvrde o izmirenju računa za vodu, struju, odvoz smeća, gas, grijanje i održavanje zajedničkih prostorija u zgradi. Neke se potvrde moraju plaćati, a neke su besplatne.

Provjerili smo i platit ćete potvrde za struju – 11,70 maraka. U Vodovodu i kanalizaciji potvrda o izmirenju obaveza košta 15 maraka, a isto toliko košta potvrda koju izdaje KJKP Rad za odvoz smeća.

Potvrde o izmirenim obavezama ne plaćaju se u Toplanama Sarajevo, firmama za održavanje zajedničkih prostorija u zgradama i u Sarajevogasu.

ČITAJ JOŠ:  Jasmin Hadžić: Za Vedatora i nas svaki dan je 15. februar

Saznali smo od notara da se potvrde o izmirenim komunalnim uslugama moraju priložiti u kupoprodajni ugovor, a evo i zbog čega.

– Izdavanje ovih potvrda zavisi da li kupac stana, kuće ili poslovnog prostora zahtjeva od prodavca da pribavi potvrde. Troškovi vađenja potvrda o izmirenim obavezama prodavac može naplatiti od kupca. Ako kupac ne zahtijeva da se dostave ove potvrde, to se upiše u kupoprodajni ugovor. U slučaju dugovanja za komunalne usluge, prodavac i kupac mogu se dogovoriti da se poveća cijena za ta dugovanja i to se upisuju u kupoprodajni ugovor. Svaki kupac želi čiste račune – rekli su nam u jednoj notarskoj firmi.

ČITAJ JOŠ:  Fakultetsku diplomu odložila u ladicu i prihvatila se uzgoja koza

Zašto se samo plaćaju potvrde za izmirene račune za vodu i struju, nisu nam znali pojasniti i kažu da je tako odredila uprava javnog preduzeća.

Zašto se potvrde naplaćuju u KJKP Rad, obrazložio nam je Mirza Ramić, glasnogovornik ovog javnog preduzeća.

– Naplata usluge se vrši na osnovu Odluke uprave preduzeća Rad gdje podnosilac zahtjeva plaća potvrdu u iznosu od 15 KM. Terenska služba Rada Sarajevo nakon izdavanja potvrde izlazi na adresu koju je podnosilac u zahtjevu naveo, te se utvrđuje statusna promjena vlasništva na stambenom objektu. Plaćanje računa ne može se izbjeći jer bivši i novi vlasnik morat će platiti uslugu Rada, ako ne odmah, onda sudskim putem. Ako nam se ne prijavi promjena vlasništva, često se događa da to prijave komšije i naša dva radnika izađu na određenu adresu, da utvrde tačno stanje o promjeni vlasništva. To proizvede i troškove i zato naplaćujemo izdavanje potvrde – kaže Ramić.

ČITAJ JOŠ:  Fadil Novalić o 9. januaru: Moramo biti budniji nego ikad i biti svjesni opasnosti koja nam prijeti

GODISNJICA
MARKETING