Screenshot 2 119
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Često nam se desi da imamo nekontrolisane napade smijeha u situacijama kada je to krajnje neprikladno, kada se od nas očekuje da budemo ozbiljni. Ovo nam se može dogoditi na sahranama, prilikom izjavljivanja saučešća nekome ko je izgubio dragu osobu, a često i u toku školskog časa kada se se zahtijeva tišina.

Ovakve situacije mogu da nas zbune i učine da se osjećamo neprijatno, a mi u stvari to ne radimo to namjerno.

Srećom, iako se ovo kikotanje čini nekontrolisanim, postoji objašnjenje zašto nam se dešava i kako ga možemo spriječiti ili barem prikriti, prenosi ddl.rs.

Smijeh je odbrambeni mehanizam

Ako vam se desilo da ne možete da obuzdate smijeh u ozbiljnim situacijama, to nikako ne znači da ste loša osoba.

Stručnjaci tvrde da ovo zapravo nije pravi smijeh, već je odbrambeni mehanizam tijela koji nam pomaže da smanjimo anksioznost, zbunjenost i nelagodu koju osjećamo u tom trenutku.

Smijeh nam na taj način odvlači pažnju od stresne situacije i bola sa kojim možda nismo spremni da se suočimo. On nam takođe pomaže da suzbijemo emocije koje trenutno proživljavamo, a čine nas ranjivima.

U nastavku pročitajte nekoliko tehnika koje vam mogu pomoći da izbjegnete smijeh u neprikladnim situacijama.

1. Ugrizite se za usnu

Razmislite kojim ponašanjem biste mogli da zamijenite smijeh. Neke od stvari koje mnogima pomažu su: lizanje usana, klimanje glavom i duboko disanje. Takođe, možete se ugristi za obraz ili usnu, ili uštinuti sebe za ruku.

2. Pritišćite hemijsku olovku

Nekontrolisani smijeh se ne događa samo u tužnim situacijama, već nam se često može desiti i na poslu, na nekom važnom sastanku.

To može nepotrebno da nam zakomplikuje stvari i najbolji način da ovo spriječite jeste da se igrate sa hemijskom olovkom, pritiskajući njen vrh. Fokusom na kliktanje hemijske odvućićete pažnju sa smijeha.

3. Glasno se ismijte kada izađete

Smijeh je najbolji lijek, ali je nepoželjan pred ljudima koji proživljavaju gubitak.

Kako biste izbjegli neprijatnu situaciju i prasnuli u smijeh pred svima, najbolje je da se suptilno okrenete i odete i tamo gdje nema nikoga ismijete sami sa sobom.

Možete kao izgovor iskoristiti odlazak u toalet ili do automobila, kako ne biste bili previše očigledni.

4. Fokusirajte se na neku boju u prostoriji

Jedan od načina da izbjegnete smijeh jeste da svoje misli preusmjerite sa smijeha na nešto drugo. Smislite neku boju i počnite da tražite predmete u prostoriji koji su te boje i izbrojte koliko puta se ona ponavlja.

Na ovaj način preusmjerićete tok misli i emocija na nešto drugačije i tako uspješno odagnati smijeh kada mu nije vrijeme.

5. Pjevajte u sebi

Zapjevajte u sebi prvo što vam padne na pamet, uopšte nije važno koja će pjesma to biti. Izgovaranje stihova je još jedan od načina da odagnate svoje misli sa nepoželjnog sadržaja i smanjite želju za smijehom.

6. Izdahnite kroz zatvorena usta

Tehnike disanja takođe mogu pomoći u sprečavanju napada smijeha. Zatvorite usta i prstima jako pritisnite uši. Sada pokušajte da izdahnete i osjetićete se kao da ćete eksplodirati.

Nagon za smijanjem će nestati, jer će pritisak biti preusmjeren na usta.