AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Fondacija za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračkih populacija nije mogla dostaviti „Avazu“ spisak korisnika koji su prošle i pretprošle godine dobili sredstva.

Kažu, shodno procedurama, moraju dobiti saglasnost Upravnog odbora. A, i ako dobiju saglasnost, pitanje je, napomenuli su, hoće li nam moći odati ko je dobio novac jer im na putu stoji Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Ovaj smo spisak zatražili nakon što je Ured revizora FBiH ustanovio da se novcem u Fondaciji nije raspolagalo na transparentan način.

Godišnja tranša

Revizori su, naime, ustanovili, prije svega, da tačne liste zapravo i nema te da je onda teško utvrditi kako je potrošeno 675.000 KM, koliko od 2002. iznosi godišnja tranša.

Prostom računicom dođe se do cifre više od 16,5 miliona KM, koliko je iz federalnog budžeta otišlo u Fondaciju.

Čak je i direktor Fondacije Adem Šačić obećao da će lično zatražiti odobrenje Upravnog odbora, no ni on nije održao obećanje.

Šačić: Potrebno odobrenje Upravnog odbora  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baŠačić: Potrebno odobrenje Upravnog odbora

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević kazao nam je da je i prošle godine Fondaciji odobren i realiziran iznos od 675.000 KM.

Odluku o usvajanju programa utroška sredstava navedenog transfera donijela je Vlada FBiH u avgustu prošle godine. Sredstva su Fondaciji doznačena 8. novembra prošle godine.

Bukvarević: Bukvarević: Spiskove nije razmatrala Vlada FBiH  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baBukvarević: Bukvarević: Spiskove nije razmatrala Vlada FBiH

– Proceduru odabira i dodjele sredstava vršila je Fondacija, koja je trebala do kraja 2019. dostaviti izvještaj o realizaciji sredstava – pojasnio je Bukvarević.

Svi izvještaji o utrošku 675.000 KM stigli su do 19. decembra 2019., kao i izvještaj o radu Fondacije koji je došao do Bukvarevićevog ministarstva do 30. januara ove godine.

Izvan roka

– Dakle, jedan izvještaj je dostavljen u roku, ali on se odnosi samo na iznos od 675.000 KM i sadrži spisak pojedinačnih odluka odobrenih kredita s imenom i prezimenom. Međutim, ovaj izvještaj ne sadrži sve informacije o tome kako je potrošen sav novac koji je otišao u Fondaciju prošle godine. Naime, iznos sredstava koje je Fondacija prebacila korisnicima manji je od povrata kredita i kamate u toku godine – kazao je Bukvarević.

On dodaje da izvještaj o radu za ovu godinu sadrži i informacije kako su se sva sredstva dijelila u prošloj. No, dostavljen je izvan roka.

Nisu prošli proceduru na Vladi

Ni ministar Bukvarević nije bio voljan da nam dostavi spiskove.

– Izvještaje vam u ovom trenutku nisam u mogućnosti dostaviti jer nisu još prošli proceduru na Vladi FBiH – kazao nam je Bukvarević.

Fondaciji je od 2002. godine iz budžeta dostavljeno 16.502.811 KM. 

Avaz