Zašto se tako prezivam – istine, zablude, predanja (5): Kako su nastala prezimena Pita i Pitić

penzioneri
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nisu u Bosni i Hercegovini rijetka prezimena dobivena po životinjama. Njima su prethodili nadimci koje je čovjek ponio zbog fizičke sličnosti sa životinjama ili njihovim drugim karakteristikama. Kao i u prethodnim nastavcima, i u ovom ćemo se baviti samo onima čije je značenje nepoznato ili manje poznato.

Tako prezime Kaplan znači tigar, Kartal orao, Turnadžić ždral, Akmadžić kobac obučen za lov, (H)Orozović i Kokotović pijetao, Gagula je vrsta vodene ptice, Bulbul slavuj, a Gaković čaplja.

Kumro je dobio nadimak po kumrikuši, gugutki, ptici sličnoj grlici, a Piplica po mladoj kokoši koja još ne nosi jaja. Prezimenu Sokolar jednaka su prezimena Dogandžija i Dogandžić.

Divjak vepar

Po gazeli je prezime dobio Džejlan, Divjak po vepru, Tosunović po juncu, Prazina po neujalovljenom ovnu, Jagić po janješcetu. Bikić je neuškopljen vo, Bakić i Baković uškopljen stariji vo, Ćavara jednogodišnji ovan, što znači i prezime Šiljegović. Đogo je bijeli konj, Kenić i Kenović pas, Prndelj je leptir debela tijela, a malih krila, odnosno kalinovac. Čapra je nazvan po koži živinčeta, Sovrlić po mravinjcu, Karapuš po uši, a Metiljević po životinjskom parazitu koji napada jetru.

ČITAJ JOŠ:  U decembru u Bosni i Hercegovini boravilo više od 102 hiljade turista

Prezime Dodig je u vezi sa seobom stoke, Tegeltija je meko ćebe koje se stavlja ispod konjskog sedla, Paldum po kaišu od sedla koji je provučen ispod konjskog repa, a Čampara po lančiću na konjskoj uzdi, dok je po samom sedlu prezime dobio Kaltak.

Šta znači Krgo

Čitav spektar prezimena nastao je po biljkama i jelima koja se spravljaju za ljudsku ishranu. Pušina je biljka iz porodice karanfila, po omanu, zeljastoj biljci iz porodice glavočika, prozvali su se Omanovići, Čavdar po raži, Ćurtić po tikvi, Biber po paprici (začin). Krgo je, također, dobio prezime po tikvi, ali koja nije namijenjena za jelo, nego za nošenje vode.

Paspalj je sitni prah koji ostaje od žita koje se melje, a nadimak, pa i prezime vjerovatno je najprije ponio neki mlinar, Mandra po puri, Purišević po brašnjavoj vodi što se odlije kad se pura miješa te se posoli i jede, a obično se daje djeci. Popara po vrsti jela, hljebu isječenom na zalogajčiće, polivenom vrelom vodom da se razmekša te začinjenim maslom i sitnim sirom.

ČITAJ JOŠ:  Hladna jutra i večeri: Krenuo je novi ledeni talas, evo do kada će trajati

Pilav i Pilavdžić prozvani su po jelu od gusto svarenog pirinča, jednom od najopjevanijih jela na našem prostoru, uz koje se veže i čuvena izreka „K’o biber po pilavu“. Manje poznati pilav spravlja se od istučene pšenice i on je dao prezime Bungur. Gibanica je nazvan po piti u koju se stavlja sir s mlijekom i jajima, Priganica po vrsti uštipaka, Koroman po vojničkom hljebu, dvopeku.

Primjer iz života

Tokom rada na feljtonu prijatelj me upitao znam li kako je nastalo prezime Pitić. Rekao sam da, sigurno, nisu bili pekari, da je nastalo od prezimena Pita, kojem je dodat nastavak -ić. Ispričao sam mu, za primjer, kako je i zašto nadimak Pita dobio jedan moj školski drug. 

ČITAJ JOŠ:  Osoba koja dnevno konzumira jednu kutiju cigareta mjesečno će morati izdvojiti od 163 do 192 KM

Bio je zajednički sastanak roditelja i učenika, vjerovatno zbog toga što smo bili nešto zabrljali u vladanju ili smo imali loše ocjene. U odbranu našeg školskog druga ustala je njegova majka. Bolje, kako je sam govorio, da ga, bogdo, nije branila. Elem, počela je sina hvaliti: „Moj (ime) je zlato. On meni sve radi po kući. Moj (ime) kuću mete, moj (ime) pitu kuha.“ E, ovo posljednje je bilo vrhunac i naš drug otad nije više imao svoje ime i prezime, nego smo ga zvali Pita.

Bilo je to vrijeme kada se smatralo da je muškarcu sramota raditi ženske poslove. Neka prezimena su mogla nastati samo u određenom vremenu i zato su dragocjena, jer su, kako smo već rekli, postala jezički spomenici.

GODISNJICA
MARKETING