Zašto se toliko bojimo tišine?

shutterstock 1390240415

Često nam je neprijatno kada smo okruženi tišinom? Da li imamo problem da se suočimo sami sa sobom, ili smo navikli na konstantne zvukove od samog rođenja?

Uđete u auto i upalite radio. Kad stignete kući, uključujete televizor. Na telefonu vam svira muzika dok se tuširate ili obavljate kućne poslove.

Da li pripadate većini koja se užasava tišine, koja tišinu doživljava kao nešto neprirodno, uznemirujuće, pa čak i opasno?

Pojedini ljudi ne podnose tišinu jer se tada osećaju usamljeno dok kod drugih nedostatak zvukova pokreće lavinu tjeskobnih misli. Lakše im je da uključe radio ili televizor i tako skrenuti mislima na nešto drugo, nego da se suoče sa sopstvenim strahovima, dilemama, prazninom, usamljenošću ili bijesom, piše Exploring your mind. 

Koliko god se činila neuobičajena i neprijatna, tišina je dobra za svakog čovjeka. To je prilika  da se na neki način sastanemo sa svojim mislima.

Tišina nam pruža priliku da budemo u kontaktu sami sa sobom i razmislimo u miru o važnim životnim stvarima.

Tišina umiruje i popravlja moždane ćelije

Iako mnoge konstantne zvukove i ne čujemo jer smo navikli na njih, oni negativno djeluju na naše moždane ćelije koje zapravo nikada ne odmaraju. Naučnici kažu da sjedenje u tišini blagotvorno djeluje na ljude i popravlja štetu koju čini prevelika količina zvukova. Kada nastupi tišina, mozak se umiri, a disanje uspori. 

Tišina ima odličan efekat na mozak, obnavlja njegove ćelije i samim tim ga pomlađuje. Proces popravka štete na ćelijama započinje nakon dva sata provedena u tišini. 

Sjedenjem u tišini postajemo svjesniji svog okruženja i uspijevamo da čujemo zvukove koje prije nismo imali priliku da čujemo, na primjer, šum vjetra ili šuštanje lišća.

Tišina ne poboljšava samo čulo sluha, već i sva ostala čula. 

U tišini mozak ima priliku da se fokusira na nešto bez napora i ometanja. To je vrsta fokusiranja koju u tišini radimo nesvjesno – dopuštamo našem umu da luta od jedne misli do druge.

Prethodni članakBRENA OTVORENO O KORONAVIRUSU: Pjevačicina teorija zavjere
Sljedeći članakU BiH 39.758 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom