Portal 072info

Zašto su neki dijelovi tijela tamniji od ostatka tijela?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zašto se tielo ponekad trza prije sna? Zašto je netko ljevak, a netko dešnjak? Kao i zašto muškarci uopće imaju bradavice, ili u ovom slučaju, zašto su bradavice, tamnije od ostatka tijela?

Odgovor na to pitanje dala je Lindsey Bordone,doktorica i dermatologica sa sveučilišta Columbia Medical Center u New Yorku, piše Daily Mail.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
 

Tijekom ulaska u pubertet, kombinacija estrogena i testosterona dovodi do stvaranja melanina, pigmenta koji u visokoj koncentraciji određuje najtamnije boje, a nastaje od stanica kože koje se nazivaju melanociti.

Zbog navedenog tamnije boje su penis, bradavice, područje oko bradavice i usne, a melanin je zaslužan i za boju naše kose.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovaj fenomen zaslužan je i što kosa kod djece koja imaju svjetliju kosu tijekom rođenja s vremenom također postaje tamnija. Zbog te kombinacije hormona tamnija može postati i koža žena tijekom trudnoće.

No doktorica Bordone upozorava da tamnija koža u odrasloj dobi može biti i simptom kroničnih bolesti, primjerice dijabetesa. Ovo stanje naziva se još i acanthosis nigricans, te je u tom slučaju koža tamnija na vratu, pazusima i na preponama. Ovakve promjene uglavnom se javljaju kod osoba koje imaju problema s viškom kilograma, a u većini slučajeva nestanu kad se taj problem riješi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Treba pripaziti i na promjenu boje kože na dojci, primjerice ako primjećujete da je areola ljubičaste ili ružičaste nijanse.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME