Zašto su pacijenti na “listama čekanja” da bi ostvarili pravo na lijek?

Zašto su pacijenti na “listama čekanja” da bi ostvarili pravo na lijek?

Problemi koje pacijenti u Federaciji BiH imaju s ostvarivanjem prava na liječenje citostaticima i drugim inovativnim lijekovima, koji se finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti, nisu uzrokovani nestašicom ili problemima u njihovoj distribuciji i uvozu.

Prema saopćenju Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini (UIPL), problem ostvarivanja prava na lijek proizlazi iz nedovoljnog finansiranja Fonda solidarnosti i kašnjenja u provođenju postupaka javnih nabavki od strane institucija. Fond solidarnosti ima dva izvora finansiranja – iz sredstava zdravstvenog osiguranja i budžeta Federacije BiH. Međutim, sredstva iz budžeta nikada nisu uplaćena u propisanom iznosu, već najviše do 25% godišnje u odnosu na zakonsku obavezu. Takav odnos prema Fondu doveo je do njegovog nedovoljnog finansiranja i stvaranja tzv. listi čekanja.

U posljednje dvije godine svjedoci smo značajnog rasta budžetskih prihoda, dok su cijene lijekova ostale manje-više nepromijenjene. Umjesto da budžetski viškovi budu usmjereni na ispunjenje zakonske obaveze finansiranja Fonda solidarnosti, usmjereni su u druge svrhe. Zbog toga su oboljeli od najtežih bolesti neopravdano suočeni s dugim listama čekanja za neophodne lijekove. Posljedica toga je da pacijenti često ne dočekaju primjenu propisane terapije ili dobiju lijek u poodmakloj fazi bolesti, čime se smanjuje efikasnost liječenja i povećava rizik od smrtnog ishoda.

Liste čekanja za većinu oboljenja koja se finansiraju iz Fonda solidarnosti su u suprotnosti s temeljnim pravom oboljelih na zdravstvenu zaštitu, koja uključuje pravo na pravovremeno liječenje djelotvornim, kvalitetnim i sigurnim lijekom. Pravovremena primjena adekvatne terapije ključna je za uspješan ishod liječenja i bolji kvalitet života pacijenata. Kašnjenje u ostvarivanju prava na lijek utiče ne samo na oboljele već i na njihove porodice, jer se radi o bolestima koje ekonomski, psihološki i sociološki pogađaju sve članove porodice.

Osim nedostupnosti lijekova uzrokovanih finansijskim teškoćama Fonda solidarnosti, pacijenti nemaju pristup novim lijekovima za liječenje najtežih oboljenja, koji su već standard u svjetskim smjernicama za liječenje. Ovi lijekovi su dostupni u zemljama u okruženju i ostatku svijeta, a njihovo korištenje donosi veću efikasnost liječenja i bolji kvalitet života oboljelih.

Lista lijekova Fonda solidarnosti, koja definiše lijekove za liječenje najtežih bolesti u FBiH, nije revidirana od 2019. godine, što uskraćuje pacijentima pristup terapijskim inovacijama. Iako su novi lijekovi većinom dobili dozvolu za promet u BiH, oboljeli ih ne mogu priuštiti zbog niske ekonomske moći stanovništva.

Nestašice lijekova za pacijente koji su ostvarili pravo na lijek posljedica su manjkavog provođenja postupaka javnih nabavki. Lijekova ima dovoljno u veledrogerijama koje ih isporučuju zdravstvenim ustanovama, ali nesavjestan rad institucija zdravstvenog sistema u FBiH uzrokuje nestašice.

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova poziva nadležne institucije da prepoznaju ozbiljnost situacije i poduzmu korake kako bi osigurali adekvatno finansiranje Fonda solidarnosti, ukidanje listi čekanja, pravovremenu dostupnost lijekova za sve pacijente u FBiH te unaprijedili kompletan zdravstveni sistem.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE