Portal 072info

Zašto su tastature mobitela i digitrona obrnute?

Zdrav razum baš i nije toliko raširen koliko ljudi vole misliti. Ponekad jednostavno zaglavimo u rutini i radimo stvari onako kako smo ih uvijek radili, bez obzira ima li to uopće smisla ili ne, piše Diply.

I navikli smo se viđati stvari na poznati način, ne nužno zato što to racionalno ili relevantno.

Slični, a različiti

Sjajan primjer za to je upravo ono što svi imamo u svojim džepovima – naši mobiteli. Većina nas nikada nije primjetila jednu veliku razliku između tastature na mobitelima i kalkulatorima.

Jeste li primjetili kako se tastature za kalkulatore i mobitele razlikuju? Što je na prvi pogled pomalo čudno. I jedne i druge koriste istih devet znamenki, ali potpuno su drugačije postavljene. Jedina znamenka koja je na istom mjestu je 5.

Na mobitelima, 1 je u gornjem lijevom uglu, dok je na kalkulatorima u donjem lijevom. Čudno, zar ne?

Pomislili bi ste da je relativno lako standardizirati dizajne.

Lako je zaboraviti da telefoni nisu uvijek imali tastature. Nekoć davno, imali su rotirajuće brojčanike.

Djeluje pomalo čudno da, kada su telefoni prešli s brojčanika na tastature, nisu jednostavno uzeli već postojeći sustav koji se koristio na kalkulatorima.

Različite namjene

Stvar je u tome da su, kada su u Bell Labsu razvijali prvu tipkovnicu za telefone, isprobali brojne načine na koje su znamenke posložene dok nisu našli onu koja je najbolja.

Inženjeri iz Bell Labsa otkrili su kako je ljudima najlakše koristiti sustav s 1-2-3 u gornjem redu. A kada je u pitanju telefon, njegova tastatura ima još jednu funkciju, koju kalkulator nema – tipkanje slova. I ima smisla, da slova počinju od vrha. Ali nitko ne bi asocirao početak abecede s brojem 8.

Zato što tako uvijek rade

Ali zašto i kalkulatori nisu počeli sa znamenkom 1 na početku?

Navodno su se Bellovi inženjeri i to pitali te su zatražili odgovor od glavnih proizvođača kalkulatora. No niti jedan nije imao nekakav posebno dobar odgovor. Jednostavno su radili ono na što su navikli.

Zanimljivo je da novi bankomati koriste sustav tastatura kakav postoji na mobitelima, a ne na kalkulatorima, piš Tehnoklik.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box