Portal 072info

Zašto trebate uvesti brzi finiš prilikom trčanja: Bolja forma i sagorijevanje masti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nijedan šampion ili svjetski rekorder u atletici nije došao do titule tako što je drugi dio utrke trčao sporije od prvog. Pravilno raspoređivanje brzine trčanja jedan su od svetih grala trčanja na velikim daljinama. Gotovo je prosto kao što i zvuči – završite utrku brže nego što ste započeli. Zamislite trčanje od 30 do 60 minuta laganim tempom nakon čega slijedi 15 do 25 minuta brzog trčanja.

Trenerica Amanda Nurse za Runner’s World pojašnjava da se posljednji kilometri utrke trče brže od maratonskog tempa.

“Trebali biste postići oko 90 posto svog maksimalnog broja otkucaja srca”, kaže Nurse te dodaje da brzi finiš doprinosi poboljšanju trkačke forme.

Nakon otprilike dva sata trčanja, počinju se iscrpljivati spora mišićna vlakna, pojašnjavaju stručnjaci. Tada tijelo počinje regrutovati brza mišićna vlakna koja su odgovorna za kratke i eksplozivne napore poput sprinta. Čak i ako ne postignete ubrzanje, vaše umorne noge počet će koristiti više tih vlakana.

Brzo trčanje u završnici utrke ili treninga uči vaše tijelo da sagorijeva veći postotak masti. Tu su svakako i benefiti za mentalno zdravlje.

“Trenirate mozak da kaže kako može ubrzati tempo iako ste umorni”, kaže Jason Fitzgerald, trener trčanja sa certifikatom USATF i osnivač Strength Running u Denveru.

Uz dodatak brzog finiša, tijelo se navikava trčati efikasnije i kada je umorno, a trkači uče pametnije trčati, piše Runner’s World. Brzi finiš možete dodati uobičajenim laganim treninzima, ali i kada radite duže treninge.

Klix

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6