Screenshot 5 26
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Kao što je u toplim danima, čim počne jače sunce, kožu potrebno zaštititi kremama i losionima sa zaštitnim faktorom da ne bi izgorjela, potrebno je zaštititi i oči kvalitetnim naočalama za sunce. Međutim, pokazalo se da njih ne treba nositi baš uvijek kad smo na suncu.

FIXGEHALT

UV zraci bez sumnje mogu izazvati brojna oštećenja oka, a problem s njima je što ih ne vidimo, pa kad nemamo naočale za sunce, svjetlost direktno ulazi u oko, koje je na to vrlo osjetljivo. Stoga, kad kupujemo naočale, dobro je obratiti pažnju na to koliku UVA i UVB zaštitu nude.

I iako naočale svakako treba nostiti kao zaštitu, jer nema sumnje da previše sunca može da izazove razne zdravstvene probleme, pomalo sunčeve svjetlosti, posebno ujutru, i te kako može biti dobro po nas, prenosi nova.rs.

Ako smo u mladosti bili umjereno izloženi suncu, manje su šanse da kasnije imamo problem sa dalekovidošću. Takođe, našim očima je potrebna svjetlost kako bi nam bioritam funkcionisao kako treba. Pokazalo se da rano jutarnje sunce pomaže da uveče lakše zaspimo. A što smo stariji, to upijanje ranog sunca značajnije je jer s godinama naše oči sve slabije upijaju svjetlost, pa su i veće šanse za probleme s nesanicom.

LIDER

Stoga, ako ujutru nosimo naočale za sunce, naš bioritam se može narušiti, pa je preporuka da ih ne nosimo na ranom jutarnjem suncu. Naravno, sve ovo važi pod uslovom da tada ne gledamo direktno u sunce i da sunčeva svjetlost nije prejaka.