Zašto upadamo u konflikte na poslu: Četiri uzroka i rješenja

Posao je treći najčešći uzročnik za pojavu stresa poslijesmrtnog slučaja i razvoda! Evo šta su najčešći uzroci konflikata na poslu i kako možemo da ih prevaziđemo…

U svakoj firmi je prisutan neprestani sukob interesa i to je postalo sredstvo napretka i dolaženja do ciljeva.
Radite na nekom projektu, a jedan od vaših kolega vam podmeće nogu ili, što je još gore, bere plodove vašeg rada. Kada vaše strpljenje prijeđe granicu, dolazi do otvorenog konflikta. U večini slučajeva, najčešće se ponašate kao bik u areni koji reaguje na prvi crveni predmet koji vidi. Jedno od rešenja je razgovor. Prvo razmislite o mogućim razlozima takvog ponašanja od strane vašeg kolege.

Najčešći razlozi konflikta su slijedeći:

Privatni problemi

Iako se savjetuje da privatne probleme ne donosimo na posao, moramo priznati da to nije baš uvijek moguće. Veliki dio naše pažnje je usmeren na lične probleme zbog kojih smo više emotivniji. Što u osnovi znači da kritike koje primamo doživljavamo više lično.

Rješenje: Mnoge kompanije koje polažu na pozitivnu radnu atmosveru imaju trenere koji se bave svojim zaposlenima kako na poslovnom planu, tako i na pružanju pomoći u rešavanju njihovih privatnih problema.

Loše delegiranje obaveza

Često se dešava da nema jasnih instrukcija od nadredjenih ka zaposlenima, ili su obaveze nejednako rasporedjene. Više je razloga za tim. Vremenom stvara se bliskost medju zaposlenima, te se neki smatraju povlašćenim za razliku od ostalih kolega. Morate priznati da je ovo dovoljan razlog da se upustimo u konflikt.

Rješenje: Preisiptaje svoje odluke o zaduženjima svojih zapošljenika. Zauzmite isti stav prema svima. Budite autoritativni kada su u pitanju poslovne obaveze. U ostalom svi ste tu jer kompanija ima potrebu za vama.

Loša komunikacija

Jasna poslovna komunikacija je ključni faktor izbjegavanja konflikta. Osoba koja šalje poruku treba je poslati na jedan jasan i razumljiv način.

Rješenje: postoje mnogi oblici komunikacija, za dobro poslovanje i postizanje odličnih poslovnih rezultata kao i za uspješnu saradnju medju zaposlenima valja poznavati i primenjivati više oblika komunikacije.

Manjak samopouzdanja

Manjak samopouzdanja može biti velik kamen spoticanja. Osobe sa manjkom samopouzdanja često trpe pritisak kako se njihovo nesavršensto ne bi videlo u spoljnom okruženju. To je čest razlog nastajanja konflikta. Strah je glavni razlog menjanja sebe, naime osobe sa manjkom samopouzdanja čvrsto vjeruju da ne mogu promijeniti sebe.

Rješenje: priznajte sebi sve svoje slabosti i mane, zapitajte se kako bi vam život izgleda bez njih. Nije na odmet otražiti pomoć coacha, štedi vrijeme i energiju.

lisa.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica