Zašto utakmice na Svjetskom prvenstvu traju više od 100 minuta i da li se time dobilo išta

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetsko prvenstvo u Kataru će biti upamćeno po mnogo toga, a već sada nakon prve četiri utakmice je jasno da će ovo biti Mundijal sa najdužim utakmicama u historiji.

Naime, na sva četiri do sada odigrana meča nogometaši su na terenu proveli više od 100 minuta.

Najprije je na otvaranju prvenstva sudija Daniele Orsato meč između Katara i Ekvadora produžio za ukupno deset minuta, po pet u prvom i drugom poluvremenu, a igrači su ukupno na terenu proveli 100 minuta i 18 sekundi.

Jučer su prvi meč dana odigrali Engleska i Iran, a on je trajao rekordnih 117 minuta i 16 sekundi. Sudija Rafael Claus je pustio da se igra 14 minuta i 8 sekundi više u prvom, te 13 minuta i 8 sekundi u drugom poluvremenu.

ČITAJ JOŠ:  Austrijska skijašica pri brzini od 115 km/h probila zaštitnu ogradu i izletjela u šumu

Susret Senegala i Nizozemske je trajao ukupno 102 minute i 49 sekundi, a SAD-a i Velsa 104 minute i 34 sekunde.

Zahvaljujući ovim neuobičajenim sudijskim nadoknadama dobili smo rekorde u dužini utakmica u grupnoj fazi, ali i najkasnije postignutim pogocima u historiji, ne uključujući produžetke.

Pogodak Mehdija Taremija iz penala protiv Engleske za konačnih 6:2 je postignut u 102 minuti i 30. sekundi utakmice, a drugi najkasniji gol u historiji je postignut već u narednom meču kada je Nizozemac Davy Klaasen pogodio za 2:0 protiv Senegala u 98. minuti i 17. sekundi.

ČITAJ JOŠ:  Tuka i Bilić najbolji sportisti ZDK

A zašto se igra neuobičajeno dugo u Kataru objasnio je šef sudijskog odbora FIFA-e Pierluigi Collina.

“Tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji smo pokušali biti tačniji kada je u pitanju nadoknada izgubljenog vremena, pa smo već tada imali dodatnih šest, sedam ili osam minuta. Tako smo svima rekli da se ne iznenade kad četvrti sudija u Kataru pokaže velik broj na semaforu. Ako želimo više aktivne igre, moramo biti spremni na ovolike nadoknade. Uzmimo primjer da se postignu tri gola u poluvremenu, u tom slučaju izgubi se pet minuta na slavlje”, objasnio je Collina.

ČITAJ JOŠ:  SP u Kataru će početi ranije nego što je planirano

No, ako je suditi prema početku Mundijala u Kataru, igrači i nisu pretjerano dobili više vremena za igru novim sudijskim nadoknadama.

Naime, po izračunima Opte, u prosjeku su utakmice u Kataru duže u odnosu na one iz Rusije za devet minuta. U Rusiji se igralo 97 minuta, a u Kataru je prosjek za sada 106 minuta.

No, period aktivne igre je ostao isti – lopta je u igri bila 55 minuta i prije četiri godine i sada.

GODISNJICA
MARKETING