Zašto utakmice Premiershipa kasne 7 minuta ovog vikenda?

Podijelite vijest

534934fd-b998-4f5b-9f03-704157e60dd4-hills-previewU znak sjećanja na žrtve velike tragedije koja se dogodila na stadionu Hillsborough u aprilu 1989. godine, sve utakmice Premiershipa ovaj vikend kasnit će sedam minuta. 

Naime, utakmica polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta odigrana 15. aprila 1989. završena je nakon samo 6 minuta zbog velike tragedije u kojoj je 96 navijača izgubilo život. Nakon šest minuta kašnjenja, igrači će i minutom šutnje odati počasti nesretno nastradalima na kobnoj utakmici. 

“U cijeloj zemlji ovog vikenda djeca će ići na utakmica i pitati roditelje zašto utakmice kasne sedam minuta. Njima i budućim generacijama je važno objasniti šta se dogodilo. Nijedan stadion neće imati atmosferu kao Anfield. Nogometaši Liverpoola tu emociju moraju iskoristiti kao prednost, a na njih ne smije utjecati to kao što je obilježavanje 50. godišnjice minhenske katastrofe utjecalo na igrače Manchester Uniteda uoči gradskog derbija protiv Cityja”, kazao je legendarni igrač Liverpoola Jaime Carragher. 

To će biti posebno emotivno za igrače Liverpoola koji ovaj vikend dočekuju direktnog konkurenta za titulu, Manchester City. “Redsi” imaju četiri boda više od drugoplasiranog Cityja, ali i dvije utakmice više.