Zašto utakmice u Engleskoj počinju u 13:00 sati?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Engleska Premier liga godišnje samo od TV prava zaradi više od 2.2 milijarde eura. Od 1938. kada je BBC kupio prava za prenos mečeva, do danas – broj televizijskih kanala koje prenose Premiership proširio se na sve kontinente. Nije bez razloga najpopularnija liga na svijetu.

Svaki vikend ista šema. Subotom, od 12 do 5:30 po engleskom vremenu, nedjeljom od 13:30 do 16:00, deset ponedjeljaka u 20:00 sati su termini za odrigravanje ligaških mečeva Premiershipa.

No, da li ste se ikada zapitali što su recimo Arsenal i Tottenham u 13:00 sati, Newcastle – Sunderland, londonski debiji, Liverpool – Manchester, Liverpool – Everton, svi mahom u istom, ranom terminu?

Razlog je jednostavan i pomalo bizaran: Manje alkohola. Svi znamo da je Engleska godinama imala dosta problema sa huliganima, navijačima koji na tribine dođu u alkoholiziranom stanju, navijačima pod uticajem droga. – To je nekoć bio najveći problem/boljka engleskog fudbala.

Taj običaj ranih utakmica datira još i prije Margaret Thacher – Iron Lady, s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka. Cilj je jednostavan: Utakmicu rasporediti što ranije vikendom, kako bi se smanjila konzumacija alkohola, a samim tim smanjila potencijalna eskalacija nasilja na ulicama gradova sa “osjetljivim” derbijima i navijačim grupama koje “vole” napraviti incident. 

Logika je jednostavna: Teško je početi piti od ranih sati, čak i vikendom – stoga je termin od 12:00 ili 12:30 po engleskom vremenu sasvim razumljiv za igranje fudbala. U krajnjem slučaju, svi ljubitelji igre uspjeli su pogledate filmove na temu huliganizma i ispada navijača prije i tokom igranja derbija. Football Factory, Green Street Hoolingans, ID i slični mogu vam upotpuniti sliku što se fudbal igra rano vikendom. 

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sportplus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sportplus”
GODISNJICA
MARKETING