Zašto više ne vidite nečije statuse i fotke na Facebooku?

Podijelite vijest

Mnogi korisnici žale se da sada vide premalo novog sadržaja te da im na vrh newsfeeda prečesto dolaze stalno jedni te isti, već zastarjeli statusi.

Jeste li primijetili da statuse nekih prijatelja ili stranica na Fejsbuku koje ste lajkovali jednostavno ne vidite osim ako ne odete direktno na njihove profile? Ili, recimo, da vam se na vrhu newsfeeda svako malo pojavljuje jedan te isti status svaki put kada ga neko komentariše?

Ako jeste, onda je to upravo ono što Fejsbuk i želi da vidite, odnosno ne vidite. Naime, Fejsbuk je nadogradio algoritam prema kojem odlučuje šta se i koliko često prikazuje korisnicima u newsfeedu.

Gužva na newsfeedu

U neka dobra stara vremena (prije pet-šest godina), kada su na toj društvenoj mreži bili samo klinci i ekipa s fakulteta te tu i tamo neki informativni portal ili komapnija, pregled sadržaja koji se pojavljivao u newsfeedu bio je relativno jednostavan jer ga nije bilo toliko kao danas.

Međutim, situacija se prilično promijenila. Na Fejsbuk su došli i mama i tata, teta i baka, a i kvartovska radnjica ima svoju Fejsbuk stranicu.

Prosječni korisnik Fejsbuka danas ima oko 300 prijatelja i lajkovao je otprilike 40 različitih stranica. Ako se, recimo, ulogujete na Fejsbuk jednom dnevno, možete da očekujete da će vas u prosjeku dočekati 1.500 novih statusa, slika i članaka.

Imate li volje i vremena barem pogledom proletjeti kroz sav taj novi sadržaj? Vjerovatno ne. Upravo zato ekipa iz Fejsbuka i želi da vam asistira pri tome. Naravno, ne znači da u tome uvijek i uspijevaju..

Sve što lajkujete – računa se

Parametara u spomenutom algoritmu ima mnogo; koliko često lajkujete, komentarišete i dijelite nečiji sadržaj, s kojim tipom sadržaja imate najviše interakcije (status, slika, video ili link), koliko je neki sadržaj imao interakcija i prije nego što ste se vi logovali ili osvježili svoj newsfeed.

Na primjer, vaša prijateljica Ana zna da podijeli dobru fotografiju i njene fotografije često lajkujete. S druge strane, Ana nema pretjerano razvijen smisao za humor kad piše, tako da kad i objavi post u kojem je samo tekst, često prođe bez puno lajkova, a što je ključno – i bez vašeg.

Fejsbuk iz takvih obrazaca ponašanja zaključuje da su vama mnogo interesantnije Anine slike te njih gura u prvi plan, a Anine tekstualne statuse “zakopa” tako daleko u newsfeedu da vam otpadne prst vrteći koturčić na mišu dok dođete do njega.Tako se bira otprilike 300 različitih statusa dnevno koji bi prema Fejsbukovim mjerilima vama trebalo da budu interesantni.

Još je to impresivna brojka, ali ako uzmemo u obzir da je prosječno provedeno vrijeme dnevno na ovoj platformi u 2013. iznosilo oko 40 minuta, 300 statusa može da se pregleda jedino ako se baš naumi.

Još jedan aspekt koji se ne smije zanemariti jeste i sve veći udio posjeta s mobilnih platformi na kojima je još važnija filtracija sadržaja bitnog za korisnika jednostavno zbog načina korišćenja.

Korisnik želi što brže da pregleda šta se događa među njegovom ekipom ili želi preletjeti važnije događaje u svijetu, a ovaj način filtriranja upravo to omogućava (ili bi barem to u teoriji trebalo).

Implementacijom novog algoritma, uvođenjem hashtagova i favoriziranjem relevantnih izvora vijesti u newsfeedu Fejsbuk želi ukrasti i dio tržišnog kolača Tviteru kao najbržem izvoru vijesti među društvenim mrežama…