Zašto vlast RS-a horski demonizira Schmidta, otkud strah od “njemačkog turiste”

Screenshot 7 18
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Politički predstavnici iz Republike Srpske nikada nisu prihvatili ni piznali novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Ipak, najviše ga spominju u vlasti spomenutog entiteta, a prema izjavama, kao da im je postao i politička noćna mora.

Schmidt je na dužnosti u našoj zemlji skoro šest mjeseci, ali još uvijek je pregolem kamenčić u cipelama Milorada Dodika i vlasti u RS-u, koja ga na razne načine demonizira. Svako malo čuju se poruke kako visoki predstavnik za RS ne predstavlja ništa, kako ih ne interesuju njegove odluke, izvještaji niti izjave. Međutim, ako je neko toliko nebitan za jednu politiku, zbog čega je onda taj isti Schmidt konstantna tema rasprava, meta ponižavanja kako Dodika tako i njegovih saradnika.

ČITAJ JOŠ:  Šmit uputio čestitku povodom dana Oružanih snaga BiH: Bitan element državnosti ove zemlje

“Plačljivim tonom ovih dana govori kako ga pominjem. Pominjem, jer se kao građanin druge države predstavlja lažno. Pokušava da drži lekcije svima. On nema imenovanje Vijeća sigurnosti i UN-a, a to je ono što daje legitimitet. RS je rekla svoje, neće razgovarati s njim. On je lažni visoki predstavnik. Historija će ga zapisati kao takvog. Njemu je najvažnije da se smijeni Milorad Dodik pa misli da će ga zbog toga neko prihvatiti. RS ne smije prihvatiti takve mešetare i lažove”, poručio je Dodik jučer.

Terminologiju šefa stranke vjerno je usvojio i mladi pulen Denis Šulić, koji je visokog predstavnika nazvao njemačkim turistom.

Schmidt je njemački turista i to će ostati za Republiku Srpsku, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić.

ČITAJ JOŠ:  Čović, Dodik i Izetbegović danas kod Varhelyija

“Račune, ako šta nije u redu, polažemo građanima, a ne turistima”, rekao je Šulić za RTRS.

Upravo takav odnos prema instituciji OHR-a i prema visokom predstavniku pokazuje nervozu vlasti iz RS-a, jer evidentno nisu sigurni šta mogu očekivati u narednom periodu. Sjedinjene Američke Države su objavile prve sankcije, a uskoro će prema direktnim najavama uslijediti i sankcije Nizozemske i Njemačke, ali i nekih drugih zemalja.

Iz Njemačke je proteklih dana stigla jasna poruka da je Dodik dobio šah mat i da će nova vlast u toj zemlji vrlo brzo obznaniti svoj plan za BiH. Potom je Schmidt kazao da je Dodik prokocokao svoju šansu, ali da je nije iskoristio, ali i da ne treba nikakvo Dodikovo priznanje.

“Na Dodika više ne treba računati. Dodik i neki se igraju i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja. Ako se ne povuku odluke NSRS-a, onda kako to Šekspir kaže: ‘Uradit ću prije nego što ću pričati o tome.’ Mogu očekivati određene odluke, ali ko će donijeti odluke i kakve će biti, vidjet ćemo. Učinit ću nešto prije nego o tome budem govorio! Ići će se putem koji Dodik nije zamislio“, kazao je nedavno Schmidt za Face.

ČITAJ JOŠ:  OHR odgovorio na tri najčešće kritike o nametnutim izmjenama Izbornog zakona

Shodno rečenome i shodno nervozi vlasti u RS-u, možda bi neki novi dašak svježeg zraka, koji dolazi s novom njemačkom politikom, mogao znatno pokvariti destruktivne planove Dodiku, sličan vjetar koji ga je i doveo na vlast početkom stoljeća.

GODISNJICA
MARKETING