Zašto vlasti BiH ne daju finansijsku potporu bosanskim piramidama?!

Podijelite vijest

Nikako ne razumijem vlasti Bosne i Hercegovine što ne daju financijsku potporu projektu Bosanska piramida Sunca. U ovo zaista vrijedi uložiti desetke milijuna dolara i sigurno je da bi se sve brzo isplatilo i zaradilo.

Ovo je nakon nedavnog petosatnog obilaska piramida u Visokom izjavio najpoznatiji svjetski istraživač svjetskih misterija Erich Von Daniken. Ovaj Švicarac 50 godina se bavi istraživanjem svjetskih zagonetki, njegove knjige prevedene su na 24 jezika i prodane u više od 50 milijuna primjeraka.

Čvrsti dokazi

– Činjenice su nepobitne – postoje tuneli, oblik piramida i pravilne orijentacije prema stranama svijeta. U svojoj karijeri nisam se sreo s većom misterijem od bosanskih piramida. Znam jako dobro što je prirodno, a što umjetno stvoreno. Tuneli i zidovi piramida u Visokom su umjetno urađeni, objasnio je Daniken.

Dr. Semir Osmanagić koji je otkrio piramide i vodi sva istraživanja sutra će o njima govoriti na velikom znanstvenom skupu u Parizu. On kaže da više nema ni trunke sumnje da piramide postoje i to su potvrdili najveći svjetski autoriteti u toj oblasti. Najavljuje da će neki od njih ponovno ovog ljeta doći u Visoko.

Kakvo je zanimanje svjetskih medija i stručnjaka, pokazuje i to što je specijalni tim čuvenog Discovery Chanela, televizije koju svakog dana gleda 20 milijuna ljudi u svijetu, prekjučer završio snimanje specijalne reportaže o bosanskim piramidama.

Prema podacima zaklade Arheološki park – Bosanska piramida Sunca, koju vodi i uglavnom svojim sredstvima financira Osmanagić, prošle godine piramide  je posjetilo oko 30.000 turista iz cijelog svijeta.

U prva četiri mjeseca piramide je obišlo oko 5000 turista i procjenjuje se da će ih do kraja godine vidjeti oko 50.000! Što to znači u financijskom smislu, za općinu Visoko i uopće BiH ne treba posebno objašnjavati. Međutim, državnim i uopće vlastima u BiH piramide su od početka zadnja rupa na sviralu.

Radna akcija

Pri kraju su i pripreme za ovogodišnju međunarodnu akciju volontera na piramidama. Prijave su već stigle iz SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Belgije, Rusije, Litve, Švicarske… Očekuje se dolazak nekoliko stotina volontera iz svih krajeva svijeta koji će dobrovoljno raditi na otkopavanju piramida i drugim poslovima. Nikakva financijska potpora države nije stigla i volonteri će sami financirati svoj boravak u Visokom.

Radna akcija počinje 1. lipnja i završava 21. rujna. Najmlađi sudionik je 12-godišnji Luka Ball iz Španjolske koji će doći s roditeljima, a najstarija je 68-godišnja Karla Sophia Gruppen iz Nizozemske.

– U ovoj godini  održao sam niz predavanja po mnogim zemljama i stručnjake i javnost upoznavao s bosanskim piramidama u Visokom. Došli smo i do otkrića da su one najstarije lječilište na svijetu – kaže Semir Osmanagić.

Dnevni list/M. Osmović