Portal 072info

Zašto žene u braku varaju?

Ilustracija

Izgleda da nevjerne supruge žele uživati u životu i baš svemu što on pruža. Prema najnovijim istraživanjima, supruge koje varaju traže tek strast, te nemaju nikakve želje okončati svoje brakove.

Profesor Eric Anderson s engleskog Sveučilišta iz W‌inchestera proučavao je 1000 žena u dobi od 35 do 45 godina na jednom od vodećih internetskih stranica za upoznavanje odraslih. Nakon što je pročitao sve njihove prepiske s potencijalnim ljubavnicima, Anderson je otkrio da je 67% udanih žena tražilo više ‘romantične strasti’.

Niti jedna nije željela napustiti supruga i većina ih je opisivala svoje supruge jako pozitivno. No ako su sve te gospođe bile emotivno ispunjene, čemu potraga za ‘nečim sa strane’?

“Naši rezultati ne ukazuju na bračnu neravnotežu, nego monotoniju koja je jednostavno društvena činjenica u dugotrajnim monogamnim vezama”, objasnio je Anderson i dodao: “Stvar koja je predvidljiva uvijek u vezama jest da što dulje veza traje, to će više opadati kvaliteta i učestalost odnosa para. To se događa jer se naviknemo na isto tijelo i dosadi nam.”

Naravno, valja istaknuti da ovaj uzorak nije reprezentativan budući da su u istraživanju sudjelovale samo žene koje partnere traže online, ali je svejedno riječ o zanimljivoj šabloni, napominje profesor Bill Doherty sa Sveučilišta u Minnesoti.

Doherty, koji nije bio uključen u istraživanje, navodi još jedan razlog zašto ove žene žele strast, a ne razvod. Naime, on tvrdi da su tražile odvojen život kako bi se osjećali željenim i privlačnima, što je pokazatelj dubljih, emotivnih problema u braku.

“Kod žena je tu više riječ o tome da se ne osjećaju cijenjeno, nego što se smatraju neprivlačnima”, Doherty kaže. “Smatram da su tijela, na neki način, puno manje bitna u dugotrajnim vezama od srca i glave… To ide u prilog teoriji, kao što ona stara izreka tvrdi, da je najvažniji organ – mozak.”

Doherty smatra da pokazivanje zanimanja jedno za drugo može potaknuti želju, a postoji poveći broj istraživanja koji idu u prilog teoriji da su dugotrajne veze jednako uzbudljive kao i nove strasti.

Uz to, odnos nije jedino mjerilo strasti. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da povećavanje znakova nježnosti, kao što su poljupci, maženje i dodirivanje, može potaknuti veće zadovoljstvo u braku.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box