Zašto Zenica kasni sa rezultatima izbora: Kasumović priprema krivičnu prijavu protiv GIK-a

Podijelite vijest

Rezultati sa proteklih Općih izbora još nikada nisu kompletirani, a najviše zaostaje Zenica gdje su jučer za 24 sata uneseni podaci za svega deset biračkih mjesta kada govorimo o Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), dok su za Parlament FBIH uneseni podaci sa 59 biračkih mjesta.

Posebno je interesantno da je preostalo da se obznane rezultati sa 104 biračka mjesta za nivo Skupštine ZDK, od kojih, zapravo, i zavisi da javnost sazna konačni ishod rezultata. 

Zanimljivo, jedino Zenica kasni sa ovim podacima iako su, kako saznajemo, svi članovi Gradske izborne komisije Zenica, koji su zaposleni u Gradskoj upravi Zenica, na godišnjem odmoru kako bi sve vrijeme maksimalno mogli posvetili unošenju izbornih rezultata.

ČITAJ JOŠ:  Nastavljeno suđenje u predmetu "Zenicatrans": Tužiteljica predočila dokaz kopije zapisnika sa originalnim potpisom

Enigma su i dalje 32 vreće sa glasačkim listićima koje su, kako je ranije objavljeno u medijima, navodno bačene ispred Gradske uprave Zenica, kao i to kako se GIK Zenica oglasio saopćenjem za medije, a nijedan medij, osim onaj u službi SDA, nije dobio saopćenje? 

Ostaje misterija i šta je SDA posmatrač Meša Šačirović radio 11 sati u kancelariji sa dva člana GIK Zenica i to u vrijeme kada su se imenovali birački odbori?! 

Na ova i brojna druga pitanja, nakon što se završi brojanje izbornih rezultata, GIK Zenica će morati dati pojašnjene kako građanima čija volja je bila ponovo žrtva krađe, tako i političkim kandidatima koji su učestvovali na održanim izborima.  

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Za to vrijeme, kako saznaje 072info, Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, užurbano radi na podnošenju krivične prijave protiv GIK Zenica. 

Na neregularnosti su ukazali i iz ove stranke (BHI-KF, op.a.), te su podnijeli GIK Zenica niz pitanja na koja traže odgovore, a portal 072info u posjedu je dokumenta koji je poslan na adresu GIK Zenica.


Iako su građani birali jedne, a najviše glasova imaju stranke čiji su skupovi bili poluprazni uprkos autobusima sa simpatizerima iz drugih gradova, to najbolje dokazuje da su i ovi izbori protekli pod brojnim malverzacijama i krađama. 

ČITAJ JOŠ:  Kasumović svečano otvorio jedinstvenu dječiju čitaonicu u BiH

Na potezu su nadležni organi, koji bi konačno trebali stati ukraj krađi volje građana, a sankcionisati one koji stoje iza toga za šta su previđene rigorozne, zatvorske, kazne. Ukoliko do toga ne dođe, ubuduće ne treba čuditi ako građani masovno budu bojkotovali izlazak na izbore ili je ovo, zapravo, način na koji se žele demotivisati oni koji vjeruju u promjene?!